Sørnett

Hvor blir det av rundkjøringen i Vågsbygd?

Siden 2014 har Kristiansand lovet en rundkjøring for å bedre trafikken i det travle Kjoskrysset i Vågsbygd. Hvor er rundkjøringen?

Publisert:

Kjoskrysset har lenge vært kjent for å være et av Kristiansands verste trafikkerte kryss. Rushtiden i den såkalte flaskehalsen forsinker kollektivtransport, skaper utålmodige sjåfører og utrygg trafikk.

Planen om å gjøre flaskehalsen om til en rundkjøring ble sist vedtatt i bystyret i 2019. Med grunnerverv og planlegging unnagjort er Kjoskrysset ferdig revidert. det er kun finansieringen som gjenstår for å iverksette byggprosjektet.

Finansiering

Det vil koste 130 millioner kroner for å bygge en rundkjøring i Vågsbygd, forteller Dagfinn Fløystad, avdelingsleder for strategi og mobilitet i Agder fylkeskommune. Fylkeskommunen har allerede lagt inn 27,5 mill til prosjektet. Rundt 90 mil som mangler er det kommunen som må betale.

Bortprioritert

Da rundkjøringen i kjoskrysset først ble vedtatt i 2014 var planen at kommunen skulle bruke bompengeinntekter til å finansiere mesteparten av byggeprosjektet. Andre prioriteringer satte kjoskrysset på vent. Planen videre var at bompengeinntektene fra 2015 skulle finansiere utbyggingen. De bompengene ble også prioritert til andre prosjekter.

I snart syv år har kommunen lovet at bompengeinntekter skal skal finansiere en rundkjøring i det som er et av Kristiansands verste kryss, og i snart syv år har bompengene gått til andre planer. Hvorfor det?

Marte Ulltveit, Leder for MDG i Kristiansand, deltok i bystyremøtet, 2019, da rundkjøringen i Vågsbygd ble vedtatt for andre gang. Hun konstaterer at det er de større partiene i Kristiansand som skyver Kjoskrysset underst i bunken på prioriteringslista hvert år.

Få politikere vil uttale seg om saken. Christian Eikeland, fylkesleder for Frp i Agder, mener grunnen er for  at det er staten som skal betale for utbyggingen av krysset.

Den nye bompengeordningen 

Planen for i år er atter en gang at bompenger skal finansiere rundkjøringen. Den nye bompengeordningen blir tatt opp i bystyret til våren, hvor Ulltveit vil delta. Hun er optimistisk angående finansieringen av Kjoskrysset. Hun forteller at det flertallet i bystyret vil ha rundkjøringen utbygd.

Dagfinn Fløystad garanterer også at rundkjøringen vil komme. Han er derimot ikke like optimistisk på at finansieringen fra kommunen kommer i år.

Trykk på lenken for å høre intervjuene og mer om utbyggingen av Kjoskrysset.