Sørnett

Det spøker på Kongsgård!

Skummelt: Det er plassert over 20 ulike effekter ute i utstillingen, som skal bidra til å gjøre besøket til en minnerik opplevelse. Foto: Martine Haug Nysether

Skummelt: Det er plassert over 20 ulike effekter ute i utstillingen, som skal bidra til å gjøre besøket til en minnerik opplevelse. Foto: Martine Haug Nysether

Skikkelser bak vinduene, skritt i trapper som ikke lenger finnes og lyder som ikke alle kan høre. Det er noe av det du kan oppleve om du tar turen til Kongsgård.

Publisert:

-Museumsbesøkende og guider har fortalt om overnaturlige hendelser i de gamle husene i Friluftsmuseet, forteller Agnete Kjellin avdelingsleder ved museet.

Ved hjelp av teknologiske virkemidler har museet valgt å rekonstruere disse situasjonene.

Gåsehud

-Utstillingen er en blanding av fakta og grøss. Det er en kombinasjon av naturlige lyder som finnes etter det har blitt mørkt, sier en engasjert avdelingsleder.

Kjellin mener lydene i seg selv ikke er skumle, men innrømmer at de er skremmende når du går i totalt mørke og de plutselig dukker opp. Hun hinter til lyder som vedhogst, hønekakling og hviskende stemmer fra personer du ikke ser.

-Det er fullt mulig å gå gjennom området uten å oppleve noe, understreker Agnete.

Derfor anbefaler hun folk til å ta seg god tid, stoppe litt opp og titte gjennom vinduer.

- Da vil jeg tro folk får litt gåsehud, flirer hun.

Utrolig populært

[img52171_2RS]

Agnete forteller at museet opplever en enorm interesse for det man ikke helt kan forklare.

- Jeg tror folk vil utfordre sin egen angst og nysgjerrighet. Hun legger til at hun mange ganger har ønsket å få oppleve noe spesielt, men at hun ikke er blant de utvalgte.

Det er tydelig at museet har truffet blink når det gjelder utstillingen. En av museets besøkende, Simon Stjern (20), var så begeistret for utstillingen at han vurderer å dra tilbake.

- Det var utrolig bra, sier 20-åringen og trekker frem effektene som det beste med utstillingen.

Folke- og overtro

Ettersom utstillingen er lagt til et museum har de ansatte vært nødt til å forankre det i noen former for fakta. Avdelingslederen forteller at museet har valgt å spille på den norske folketroen.

- Folketro er noe som ligger dypt inne i den norske folkesjela. Når man opplever ting, trenger man en fantasi til å finne en forklaring på hva som har skjedd.  Sånn oppstår dette med at man har laget seg forklaringer som blir til det vi kaller norsk folke– og overtro.

[imagebrowser id=243]