Sørnett

- Gleder oss til utdanningsmessen

F.v: Veline Gautefall Olsson, Thea Skaar Davidsen, Martin Dovland og Jonas Fauske. (Foto: Henry Edvardsen)

F.v: Veline Gautefall Olsson, Thea Skaar Davidsen, Martin Dovland og Jonas Fauske. (Foto: Henry Edvardsen)

Å velge hvilken studieretning man skal ta på videregående er ikke alltid like lett. Derfor er tiendeklassingene ved Oddermarka skole glade for at det først er utdanningsmesse.

Publisert:

1.mars går fristen for å søke på videregående skole ut. Vi tok en prat med fire elever i tiende klasse og ikke alle var like sikre på hva de skal bli når de blir stor. Jonas Fauske(15), Martin Dovland(15), Veline Gautefall Olsson(15) og Thea Skaar Davidsen(15) var alle enige om at utdanningsmessen som arrangeres i Gimlehallen 4-5 februar er et flott tiltak.
- Det gjør det jo lettere å finne ut hva man vil bli, sier Fauske, som selv er bestemt på hva han vil gjøre.

Vil til Nordsjøen
- Jeg vil jobbe i nordsjøen på oljeplattform, forteller han. Han har bestemt seg for å søke seg inn på teknisk og industriell produksjon. Utdanningsløpet vil da bli fire år med et år lære ute i en bedrift. Faktisk så må han på intevju allerede i vår før han får plass ved linjen.
- Ja, jeg må ha binde meg til et firma allerede fra høsten av. På intervjuet er det representanter fra både skolen og bedrifter, forteller han videre.

Usikker - Utdanningsmessen hjelper
Martin Dovland hadde lenge en drøm om å bli fotballproff, men som 11-åring skjønte han at det nåløyet kanskje ble litt for trangt. Allikevel er idrett noe han vil fortsette med og vurderer å søke på idrettslinjen.
- Jeg er egentlig veldig usikker på hva jeg skal søke på. Så utdanningsmessen blir spennende. Jeg liker folk så jeg ender nok opp med å jobbe med mennesker, konstaterer Dovland.
Det å jobbe med andre mennesker gjelder også Veline Gautefall Olsson og Thea Skaar Davidsen. Olsson ser for seg at hun er lærer i fremtiden og kommer til å søke på studiespesialisering med formgivning som fordypning.
- Jeg håper å kunne reise litt å se verden, forteller Olsson. Hun har også et ønske om å drive misjonærvirksomhet på Madagaskar.
- Det er flere i familien min som har gjort det. Det hadde vært spennende. Penger er ikke det viktigste i livet, påpeker hun.
Davidsen har også nesten bestemt seg for hva hun skal søke på, nemlig media og kommunikasjon.
- Jeg liker veldig godt å ta bilder så jeg tror det vil passe for meg. Jeg er litt lei av vanlig skole så det blir nok uansett ikke vanlig allmennfag, forteller hun.

God forberedelse
Allerede på niende trinn er elevene på besøk hos de videregående skolene, og har også mulighet til å gjenta dette i tiende før det endelige valget må gjøres før 1.mars.
Rådgiver ved Oddemarka skole, Lars Erik Herseth, mener at ting alltid kan bli bedre, men har som målsettning at så mange elever som mulig gjør gode og rikige valg.
- Hos oss har vi organisert det slik at det er arbeidsuke, hospitering, interessetester og utdanningsvalg som fag. I snitt har vi det i 30 minutter i uken, forteller Herseth.
Som  rådgiver har Herseth samtaler med elevene om karrierevalg og stortrives i jobben. Han forteller at statisitikken er at 1 av 3 ikke fullfører, men gjør sitt beste for at elevene skal få god nok informasjon.