Sørnett

Kaffe, karamell og vaniljesaus

Lykkelig familie: Faisal Aligas hjemme med familien sin. F.v. Elias, Liv Toril og Faisal Aligas

Lykkelig familie: Faisal Aligas hjemme med familien sin. F.v. Elias, Liv Toril og Faisal Aligas

Faisal Aligas flyktet fra Somalia til Kenya i 1991, syv år senere dro han til Norge for å studere. Krigen i Somalia tok aldri slutt og Faisal måtte bli boende i Norge.

Publisert:

Somalia er et land som mer eller mindre har vært preget av borgerkrig siden 1980.  I 1991 falt regimet Siad Barre etter at større opprørsgrupper hadde vært aktive i lange tider. Siden fallet for 20 år siden har det ikke eksistert noen fungerende statsmakt i Somalia. Så en ellers trygg oppvekst i Mogadishu var preget av mye elendighet.  Faisal Aligas måtte flykte til Kenya etter regimets fall i hjemlandet. Der bodde han i konstant flukt, på reisen til Kenya jobbet han i de verste områdene mellom landene. I 1991 og frem til oktober 1998 ble han boende i kenya, men da presset og utryggheten ble for stor i både Kenya og Somalia vendte han nesen mot Norge.

- Jeg kom alene til Norge, familien ble spredd under flukten.  Jeg husker det var en kald høstdag i oktober. Alt var veldig annerledes enn det jeg hadde trodd, men det var veldig fint, forteller Aligas.

Fikk hjelp gjennom politikken

I dag jobber han i oppvekststyret og er svært politisk engasjert. Interessen for politikk startet allerede i hjemlandet.

-I Somalia var hele familien min engasjert i politikken. Min far var borgermester og kjent for sine kloke politiske beslutninger og flere onkler i Somalia har fremdeles fremtredende politiske stillinger i dag. Det er nok der jeg har fått denne interessen, sier Faisal.

I august 1999 flyttet den ferske innvandreren til Kristiansand. I oktober meldte han seg opp til voksenopplæringen, året etter hadde han fullført videregående skole. Med et ønske om å integrere seg meldte Faisal seg inn i politikken. Han tok selv kontakt og tilbød seg sin kompetanse.

-Ja, på den tiden var jeg den eneste innvandreren i politikken, men jeg skrev mange innlegg. Samtidig startet jeg opp en gruppe som skulle få flere innvandrere inn i de ulike politiske spørsmål, sier Aligas lurt.

-Viktig med rask integrering

Aligas har gjennom sine erfaringer opplevd at en rask integrering er viktig. Han anbefaler alle som kommer til Norge om å lære seg språket så fort de kan. I tillegg er det viktig å være samfunnsengasjert.

-Man må selv ta ansvar for å komme i kontakt med folk og der man kan bidra. Det skjer ikke av seg selv og det et har sin pris, for den som stikker hodet frem får seg gjerne noen slag, men disse lærer man av, mener Faligas Dette er en vanskelig prosess så ikke stress, det kommer med tiden. Bli også kjent med etniske nordmenn, det kommer du langt med, forteller Aligas.

Nordmenn forstår stadig innvandrerne mer, mener Faisal. Han mener vi stadig blir mer like, og med hjelp av internett kan vi også holde kontakt med de i hjemlandet.

-Her om dagen snakket jeg med en som hadde vært ute med kamelene, sier Faisal fornøyd.

Lykkelig Familie

I dag lever Faisal Aligas et godt liv. Sammen med sin etnisk norske kone har de en sønn på åtte år. Et liv i et land preget av krig, hat, og frykt har blitt forvandlet til et liv fylt av kjærlighet og glede.  På jobben er han en engasjerende kursleder på Avigo kompetansesenter i Lillesand, høyrepolitiker i oppvekststyret og bystyret, og i hjemmet er han ektemann og far.  Sammen lever de som en helt vanlig familie. Far, Mor og en sønn

Eller som sønnen engang sa, kaffe karamell og vaniljesaus

Les også:
Kommunens bidrag til integrering
Du må ta initiativ selv
Invandrerforeninger og integrering

Les også om kvinner og integrering