Sørnett

- Magnus har gjort mye for sjakken. Nå er det veldig "in" å spille

GJENGEN: Det er helt stille i rommet under kveldens siste runde. Konsentrasjonen er fortsatt i sjakk. FOTO: Eline Storsæter

GJENGEN: Det er helt stille i rommet under kveldens siste runde. Konsentrasjonen er fortsatt i sjakk. FOTO: Eline Storsæter

Det er mandag kveld og Kristiansand sjakklubb samles for å spille runder på runder med sjakk. Det varmer godt fra panelovnene i klasserommet på Samsen kulturhus.

Publisert:

Det er helt stille i rommet. Den eneste lyden man hører fra sidelinja er klokkene som det tappes iherdig på når noen har gjort et trekk. På slutten av runden går klokka som en pendel, og man forstår at det er hurtigsjakk det spilles. Alle bordene har hver sin digitale sjakk-klokke. Denne stilles inn på 10 minutter pluss 5 sekunder bonus for trekk. Her gjelder det å tenke kjapt, presist, logisk og strategisk. Når runden er over, bytter alle motstander.

Flere medlemmer
- Det er blitt mange flere her den siste tiden. Mange av de som er her i kveld er helt nye, og har varierende kunnskaper om spillet. Det er tydelig at sjakkinteressen øker, og det er veldig moro.
Dette sier Marius B. Hansen, leder for Ungdommens sjakkubb Kristiansand (USK). Han underviser de yngste barna som spiller sjakk i klubben.
På Samsen kulturhus samles en god gjeng to ganger i uka for å spille sjakk. Klokka er blitt seks, og seniorene og talentene har inntatt bordene. Klokkene stilles inn på riktig tid, og de tar hverandre høflig i hånda på tvers av bordene. Spillet er i gang.

Hurtigsjakk
Guttorm Rosendahl (16) og Tor Magnus Hansen (13) er dypt konsentrert om det som utspiller seg på brettet. De gløtter bort på klokka. De må ikke tenke for lenge, for da mister de tid. De har under fem minutter hver på å slå den andre. Det gjelder å ha is i magen. Guttorm griper den ene løperen, men før han slipper taket ombestemmer han seg. Han flytter et tårn istedenfor. Det ser ut som et smart trekk. Det går bare hundredeler fra Guttorm gjør trekket, til han tapper på klokka igjen. Tor Magnus virker bestemt, og innen jeg har blunka har han allerede gjort sitt trekk, og det er Guttorms tur igjen. Dette må jo kalles hurtigsjakk!

"Sjakk er et gentlemanspill. Vi hilser alltid, og takker motstanderen for godt spill."

”Sjakktuelt”
- Hurtigsjakk er jo kanskje TV-favoritten. Det er litt gøyere å se på, nettopp fordi det skjer noe på brettet, forklarer en av de andre spillerne, Markus Teigset (22).
Bjarte Leer-Salvesen skriver sjakkspalte for Aftenposten. Der beskriver han sjakkinteressen som en eksplosjon som kom da Magnus Carlsen tok sin første VM-tittel i 2013.
- Over natten gikk det et fra å være for den indre kretsen til å bli nasjonal interesse, sier han.
Teigset er enig, og det er godt å ha noen som baner vei. Magnus har gjort mye for sjakken. Nå er det veldig “in” å spille sjakk, det var ikke sånn da jeg gikk på skolen. Da ble du sett på som nerd for å si det sånn, smiler Teigset.

Gamle og unge på samme brett
Marius B. Hansen forklarer at mandager er åpne for alle som ønsker å spille sjakk.
Her kan man også bare møte opp for å spille litt, og det er helt gratis. Hvis man ønsker å spille turneringer og delta i kretsmesterskap må man være medlem av et lokallag eller en klubb, forklarer han.
Det er helt tydelig at sjakk fenger både unge og gamle i Kristiansand. “Senior”-klubben som de kaller seg er i denne sammenhengen alt fra 11-åringer til pensjonister. Det er kvikke hoder i alle aldersgrupper, og det er tydelig i Kristiansand sjakklubb.
- Det varierer litt med hvor mange som møter opp, vi spiller også på onsdager, forklarer Tor Magnus Hansen. Her kommer alle som de er, og det ikke uvanlig at den yngste spiller mot den eldste. Det er en veldig fin måte å være sosial på, men på en annerledes måte, sier han.

Utfordring fra pappa
- Pappa er jo leder for sjakklubbens ungdommer, så jeg har jo kjent til spillet veldig lenge. Det er vanskelig å forklare akkurat hva som er så gøy med sjakk. Det er faktisk et godt spørsmål. Jeg begynte nok med sjakk fordi jeg er god i matte, fordi og pappa mente jeg trengte en utfordring, smiler Hansen.
- Det er jo veldig mange foreldre som blir fotballpappaer, håndballmammaer. Jeg har tatt rollen som sjakkpappaen, smiler Hansen. Tor Magnus og Guttorm er tydelige på at Magnus Carlsen har skapt en sjakk-boom i Norge, og det er ingen tvil om at sjakk er hippere enn aldri før.  - Mye er jo på grunn av Magnus Carlsen. Det betyr mye å ha en som gjør det populært og akseptert.

Høflige gentlemen
Det er motstander-bytte. De 25 sjakkspillerne rullerer rundt bordene og plasserer brikkene tilbake i utgangsstilling. For en flue på veggen er sjakk et stille og et høflig spill. Det blitt brått stille igjen når det er klart for siste runde. Spillerne hilser høflig på hverandre med fast håndtrykk. Klokka settes på riktig tid, og det blir igjen stille i rommet.
- Sjakk er et gentleman-spill. Vi hilser alltid, og takker motstanderen or spillet, forklarer Tor Magnus.

[img190124_2RF]

Få jenter
Lærerstudent Markus Teigset (22), er et av medlemmene i klubben, og synes sjakken er et fint samlingspunkt.
- Det er en utrolig fin måte å være sosial på. Vi mangler dessverre jenter her da, det håper jeg vi ser mer til etter hvert. Vi må nok jobbe litt for å rekruttere jenter og damer til klubben, sier han. Teigset håper at sjakken blir en større del av skolehverdagen i fremtiden.
- Når jeg skal skrive mastergraden kommer jeg til å inkludere sjakkspillet i forbindelse med læring, forteller han.

- Jeg lærte å spille sjakk av farfar, og siden har jeg vel egentlig bare alltid spilt. Det er veldig moro å spille sjakk her, forteller Guttorm Rosendahl.

Trenger ikke pause
Klokka passerer ni, og kveldens partier er ferdigspilt og rundene er over. Brett og sjakkbrikker settes tilbake i skapet, og folk begynner å kle på seg og forsvinne. Klokkene er skrudd av og pakket tilbake i eskene sine. De tre guttene blir sittende igjen og spiller nok en runde. Jeg spør om ikke de vil ha en pause fra hjernetrimmen, men det trenger de visst ikke.