Sørnett

"Facebook er ikke egnet for barn"

Mange foreldre møtte opp for å høre hva Jan Arild Kvalevåg hadde å si. Foto: Caroline Ørvik

Mange foreldre møtte opp for å høre hva Jan Arild Kvalevåg hadde å si. Foto: Caroline Ørvik

Barn og deres bruk av digitale medier er et hett tema. Jan Arild Kvalevåg ber foreldrene om å engasjere seg.

Publisert:

En undersøkelse gjort av SSB i 2010 viste at 81% av barn i alderen 9-12 år brukte Internett en gjennomsnittlig uke i 2010. Foreldrene som er tilstede under foredraget virker spesielt interesserte i det som angår Internett.

Mange gode råd

Kvalevåg forteller om at barnas oppfatning av virkeligheten ofte er en helt annen enn virkeligheten selv. Han har mange gode råd å komme med.

- Det viktigste rådet jeg kan gi til foreldrene om dette med barn og nettvett er at de må bry seg. De må engasjere seg og være interesserte for å kunne forstå barna, forklarer han.

Under foredraget dukker det opp mange viktige temaer. Facebook er det mange foreldre som vil høre Kvalevågs mening om.

- Det er en grunn til at Facebook har 13-årsaldersgrense. Det er ikke meningen at tiåringer med foreldres velsignelse skal lyve om alderen for å opprette en profil, sier Kvalevåg.

[img52024_2RM]

Foreleser også for barna

Foredraget på Fagerholt skole var delt i to deler. En for elevene, og en for foreldrene.

- På barneforedragene er fokuset på det barna selv er engasjert i. For eksempel digital mobbing, spilling og det å være modig, sier Kvalevåg.

Kvalevåg kan fortelle at barna gjerne kan mye om for eksempel digital mobbing, men at de ikke helt klarer å sette ting i perspektiv.

- På én måte er barna selv bevisst på sin egen bruk av digitale medier. Kunnskapen er der ofte. Men det er lett å glemme at det sitter en ekte person bak den andre skjermen, forklarer den engasjerte foreleseren.