Sørnett

Sørlendinger illustrert

Tegneserie-kurs på Samsen annenhver torsdag. Foto: Patrick Engelberg

Tegneserie-kurs på Samsen annenhver torsdag. Foto: Patrick Engelberg

I fjor ble en liten subkultur stablet på bena i form av "Tegneserie Workshop" av lokale ildsjeler. Disse er nå debutklare med bidrag i bladet "Bobla".

Publisert:

- Om det er et tilbud for ungdom som vil lage film, hvorfor er det ikke et for tegneserier?

Spørsmålet var den spede begynnelsen på hva som skulle bli Tegneserie Workshop i Kristiansand, spurt mellom initiativtakerne Raymond Haugland og Roy Halvor Frimanslund en gang i 2010. Deltakerne fra kurset er nå debutklare med bidrag i relanseringen av "Bobla", et tegneserieblad i regi av Norges Tegneserieforum, som kommer ut fire ganger i året.

Ingen tilbud

- Jeg var fast gjest på radioprogrammet "På plakaten", hvor jeg snakket om tegneserier, film, brettspill og lignende. En av programlederne var Frimanslund, som det viste seg at også skrev på en tegneserie - en "manga". Vi begynte å diskutere hvor vanskelig det var og er å slå gjennom eller få noe på trykk i Norge, og hvor få tilbud det var for unge serieintresserte som trengte veiledning, forteller Raymond Haugland, og greier ut filosofien bak kurset:

- Hovedideen er å gi ungdommen et dytt i riktig retning.

[img34351_2RM]

Det som orginalt bare skulle være to kurs ble til en fast ting, populært nok til å fortsette annenhver torsdag. Kurset gir deltakerne en innføring i diverse sjangre innenfor tegneserier, lærer dem å sette opp ruter før tegning og mye mer.

Profilerte gjesteforedrag

Kurset får ofte gjesteforedrag fra annerkjente, norske skribenter og tegnere. Haugland ramser opp både Tor Erling Naas ("Jeg, Tor Ærlig") og Tore Strand Olsen ("Ørn Bjørn og Jørn") blant profilerte foredragsholdere som har besøkt kurset, og flere kommer.

- Vi jobber blant annet med å få tak i Ronny Haugeland ("Downs Duck").

Haugland forteller at noe av det gjeveste med disse gjesteforedragene, er muligheten til å vise frem egne tegninger og ideer fra sitt portfolio og få tips, ris og ros fra serieskaperne. En av kursdeltakerne skal visst allerede ha fått mye oppmerksomhet.

- Vi prøver å hjelpe et ungt talent som heter Kenneth Iversen. Alle gjestene som har holdt foredrag har skrytt av arbeidet hans.

Bobla

[img34351_3RM]

31. januar i år ble Bobla relansert som et rent tegneserieblad, og Kristiansands workshop er en av fem kurs som er blitt representert. Bladets formål er å vise frem nye, unge og gamle talenter, og hver utgivelse har et unikt tema.

- I bladet vi ga ut nå rettet vi oppmerksomheten mot tegneserier i det stemoderlig behandlede området som ikke er striper og heller ikke store bøker. Dette er et veldig fruktbart format å jobbe i, ikke minst for de som er i utviklingsfasen. Vi tror dette heftet viser Norges beste amatører gjøre ære på et nærmest glemt format i tegneserie-Norge, forteller Kyrre Matias Goksøyr, redaktør og nettansvarlig for Bobla og NTF, til Sørnett-redaksjonen.

Goksøyr nevner de er veldig stolte av Boblas debut som rent tegneserieblad, og er allerede i gang med neste, som utgis i slutten av mai på "Oslo Comics Expo". Temaet denne gangen er samarbeid, så manus vil bli fordelt rundt om i landet til de andre tegneserie-miljøene. Der skal de ferdigstille og tegne materialet de har fått inn. Også her er Tegneserie Workshop representert.

Mye skryt

- Vi er veldig glade for at det nå er kommet i gang en sterk gruppe også i Kristiansand, og det er mange der å holde øye med. Raymond Haugland og Roy Halvor Frimanslund har allerede gjort en kjempejobb, og aktiviteten er strålende, selv om de kom med litt sent i prosessen, på et tidspunkt hvor dette nummeret av Bobla allerede var godt på vei. De kom likevel med svært gode forslag og bidrag, og Kenneth Iversen endte faktisk opp med å tegne forsiden. Vi ser veldig frem til å se hva denne gjengen har å bidra med til neste nummer, skryter Goksøyr.  [sniplet faktaboks]

Raymond Haugland legger til at selv om Tegneserie Workshop først og fremst er et ungdomstiltak på Samsen, kan alle som vil delta, delta. Uansett hvor mye erfaring eller bakgrunn fra tegneserier du eventuelt måtte ha. Alle er velkomne.

"Excelsior!"