Sørnett

Sørlendinger vil stumpe røyken

fr.v Lisa Bjørnseth, Anita Ødegård og Marie Kristine Kalish er kjempe fornøyde med antall påmeldte og er spente på selve oppmøte. (Foto Isak Gundersen)

fr.v Lisa Bjørnseth, Anita Ødegård og Marie Kristine Kalish er kjempe fornøyde med antall påmeldte og er spente på selve oppmøte. (Foto Isak Gundersen)

Kristiansand kommune har invitert nikotinavhengige sørlendinger til røykesluttkurs i flere år. De har derimot aldri hatt så mange påmeldte som ved kursstart på nyåret.

Publisert:

- I år har vi rett og slett for mange påmeldte, sier kursansvarlig Anita Ødegård fra Kreftforeningen.

- Men det er bra, legger hun oppspilt til og henviser til fjoråret.

Da var det så få påmeldte at kurset måtte avlyses. Det ble videre vurdert om man i det hele tatt skulle invitere til røykeslutt på nyåret. Nå kan derimot samarbeidet mellom Kristiansand kommune, Kreftforeningen og Forebyggerne vise til rekordhøy interesse med sine 20 påmeldte deltakere.

[img51561_2RS]

Lar seg ikke skremme

- Jeg har vel slutta å røyke hvert år det siste tiåret, sier kursdeltaker Øyvind Thorvaldsen (51) litt spøkefullt, men med hendene trygt rundt kaffekoppen. Vernepleieren har selv røykt tobakk siden han var 11 år. Nå har han bestemt seg for å slutte med uvanen en gang for alle.

Som både Øyvind og mange andre har fått med seg kjører helsedirektoratet en nasjonal skremselskampanje som skal sjokkere nordmenn til å stumpe røyken. Øyvind innrømmer at kampanjen har vært en liten påminnelse i hverdagen men at det ikke har hatt videre innvirkning på hans beslutning.

- Det er jo først og fremst på grunn av dårlig samvittighet i forhold til min egen kropp og helse at jeg ønsker å slutte. Jeg ser jo at det bryter ned kroppen, sier han selvransakende og forteller videre at han mistet sin far til kols.

Kursholdere med erfaring

Marie Kristine Kalish fra Forebyggerne er en av kursholderne. Hun har selv vært avhengig av tobakksprodukter som sigaretter og snus.

- Jeg vet hva de som kommer her i kveld skal gå gjennom. Jeg tror det kan være godt for deltakerne å vite at en av kursholderne har vært gjennom en slik prosess, sier Kalish, som stumpet røyken på grunn av familie og barn.

- Kommer dere til å spille på deltakernes samvittighet?

- De som kommer er allerede proppfulle av dårlig samvittighet, svarer Anita innskytende. De to andre kursholderne nikker anerkjennende.

- Vi ønsker heller å ha fokus på hvordan man skal klare å komme gjennom en slik prosess og holde blikket på de positive sidene ved det å slutte å røyke, vil Marie legge til.

Sterke virkemidler

Kursholderne er positive til helsedirektoratet sin antirøykekampanje. Men de ønsker ikke selv å skremme eller sjokkere deltakerne til å slutte å røyke.

Kreftforeningen planla en lignende kampanje på nyåret som helsedirektoratet forteller Anita.

- Slike bilder vekker jo ubehag i oss. Det får oss til å tenke mer over hva vi gjør med kroppen vår når vi bruker tobakk. Og kampanjen er jo heller ikke tilfeldig, legger hun til og viser til forskning på internasjonalt nivå på hva som fungerer i forhold til røykeslutt.

- Å gjøre dette sammen med andre gjør det lettere å gjennomføre, avslutter hun. De to andre kursholderne er enige.

Den erfarne kurslederen kan melde at hele 50 % av deltakerne mestrer enn hverdag uten røyk etter kursene.

Og kurset sine statistikker lover godt for Øyvind.

Som mange andre har han prøvd det meste av nikotinerstatningsprodukter. Nå er han klar for sitt første og forhåpentligvis siste røykesluttkurs.

- Det er så bra at de har så mye oppfølgning, sier han og kan fortelle, lettere imponert, at kurslederne tilbyr inntil et år med oppfølging for de som måtte ønske det.