Sørnett

Tangotrend på Sørlandet

Gjestepedagoger Julia Marini og Pablo Fidanza fra Argentina viser hvordan tangoen skal gjøres. Foto: Koubang Enyam

Gjestepedagoger Julia Marini og Pablo Fidanza fra Argentina viser hvordan tangoen skal gjøres. Foto: Koubang Enyam

Det danses i tangoklubbens lokaler på Strandprominaden i sentrum. Gjestepedagoger Paublo Fidanza og Julia Marini fra Argentina er kommet for å lære norske danseentusiaster hvordan dansen skal gjøres på ordentlig vis.

Publisert:

Hva er tango?    
Tango er en sensuell, rolig dans som har sine røtter i Sør-Amerika. Dansen blir gjerne forbundet med røde roser, stakate bevegelser og intrikate fotmønstre. I kveld var det en typisk "practica" som betyr øvelse på spansk, hvor folk samles for å øve inn bevegelser de har lært på tidligere kurs. Hver tirsdag og søndag møtes folk for å øve sammen til argentinsk musikk fra 1930-tallet. Deltaker og medlem av Tango del Sor, Berit Myrvang forteller at 1930-40- tallet var tangomusikkens gullalder, ettersom det var da musikken spredte seg, og dansen ble mer anerkjent.

Tangoklubben tar i mot dansepedagoger minst fire ganger i året, og mange av disse er fra Argentina. Pedagogene er ment å lære deltakerene mer om teknikk, og lære bort nye varianter av svinger i dansen.

Milonga?                                                                                                                                      Milonga er på den andre siden en type dans som gjerne har en raskere rytme, den er morsom og ikke så seriøs som tangoen sies å være. Dansen gjenkjennes ved dens harde musikkrytme, hvor stegene danses mer stakato enn det gjøres i tango hvor føttene nærmest flyter over gulvet. Kveldes leksjon gikk på mennenes føring av kvinnen, som skalvære presise ettersom kvinnen er litt friere til å bevege på hoftene i milonga-sjangeren. Danseren Julia Marini har lang danseerfaring, og sammen med sin partner, reiser de rundt i Europa for å smitte over dansegleden deres når de underviser Milonga og Tango.

Tango for alle  
Alle kan komme på disse tangokveldene, men de fleste som deltar har gjerne danset tango før. Det arrangeres nybegynnerkurs på Rosegården i sentrum for de som ikke føler seg helt stødige på bena, men som kunne vært interessert i å lære mer om dansen.
- Det er generelt flere kvinner som møter opp til sånne kvelder som dette. Det er kun noen få ganger det er et overtall av menn, og det er alltid overraskende når det skjer, sier en smilende Julia.

[img34975_2RM]

Det arrangeres også såkalte tangohelger, som visstnok skal være populære for folk med sans for dans. Myrvang beskriver konseptet som veldig artig, og det ambefales å melde seg på dette arrangementet. Workshops blir holdt for medlemmer av Tangueros del Sor, såvel som for andre danseentusiaster.