Sørnett

Vagina på dagsorden

RØRENE TONER:Jaya Helena Seljestad fremførte vakker stemningsmusikk med saksofon(FOTO:Caroline Stene)

RØRENE TONER:Jaya Helena Seljestad fremførte vakker stemningsmusikk med saksofon(FOTO:Caroline Stene)

På Rosegården Teaterhus har teppet blitt hevet for stykket Vaginamonologene. Stykket går over to dager og skal blant annet gjøre menn mer bevisst rundt kvinnens kjønnsorgan.

Publisert:

- Det handler først og fremst om å opplyse menn om det kvinnelige og vaginaen, sier Linnea Vetland, en av skuespillerene. Hun mener at stykket har stor betydning for å skape oppmerksomhet, ikke bare rundt V-DAY(en global bevegelse som kjemper mot vold og seksuell misbruk av kvinner) men også det å kunne snakke om vagina selv om du er mann.

Fortellingen som blir fremført er både opplysenende, morsom og sjokkerende. Det er historier om det å oppdage sin egen seskualitet på alle mulige måter. Det er alt fra fortelllingen til ei jente på 13 år som finner sin seksualitet igjennom en voldtekt, og en 72 årig bestemor som aldri har sett sin egen vagina og mener den er like uviktig som kjelleren i huset.

Stykket setter også fokus på det å "ta tilbake" seg selv, og å lære å like sin egen kropp. Det å kunne snakke om seg selv og sin egen vagina uten å bli flau.

- Det å lære seg at dette ikke er et tabubelagt tema å snakke om, at man ikke faller om og dør om man sier ordet vagina, poengterer Jaya Helena Seljestad, en av skuespillerne.

Men det setter også fokus på et tema som ofte går i glemmeboken, misbruk og voldtekter av kvinner i Afrika. Selve kjernen og inspirasjonen som Eva Ensler hentet til å skrive stykket.

- Siden 1998 har 300 000 kvinner blitt voldtatt eller utsatt for sekuelt missbruk i Kongo. I hjertet av Afrika, i hjertet av verden. Er ikke disse kvinnene hjertet av alle kvinner? roper Turid Torkelsen fra scenen.

[sniplet faktaboks]