Sørnett

Kenya i det norske mediebildet

(Mediedekning av Kenya og USA de siste 12 årene hos Norges 10 største aviser på nett sortert i rekkefølge på grunnlag av antall daglige lesere.)

(Mediedekning av Kenya og USA de siste 12 årene hos Norges 10 største aviser på nett sortert i rekkefølge på grunnlag av antall daglige lesere.)

Hvor godt er Kenya representert i Norske medier i forhold til USA - det mest representerte landet i Norge? Sjekk ut vår undersøkelse av saken.

Publisert:

Kenya beregnes som et underrepresentert land i Norske medier. Dette fordi interessen norsk presse har for å dekke begivenheter i landet er relativ lav. Den siste tiden har derimot Kenya vært mye i mediebildet på grunn av det omstridte presidentvalget.

Sørnett sin journalist Veslemøy har gjort en omfattende undersøkelse som avslører hvor mye de ti største nettavisene i Norge har dekket Kenya de siste 12 årene. Dette er blant annet gjort for å finne ut av hvilke aviser som har størst interesse av å dekke utenriksstoff fra underrepresenterte land, og har størst diversitet i sitt utenriks stoff. For å sammenligne resultatene har vi i tillegg sjekket ut hvor mye norske medier skriver om USA, som er det mest omtalte landet i norsk presse i dag.

Under undersøkelsen var det noen faktorer som lot seg bemerke. Hvordan blir Kenya hovedsakelig omtalt?

Det kan trygt sies at det triumferes med sports-, og reiserelaterte saker når Kenya blir omtalt i norske medier. Det er lite saker å finne om politikk, krig og korrupsjon som har rammet landet i årevis. Det skal sies med unntak av årene 2017 og 2007 hvor det var presidentvalg og store opprør. I riksavisene under denne perioden fikk Kenya mer omtale om politikk enn ellers.

Det at vi nesten bare hører om turistmuligheter og sportsresultater kan anses som problematisk da omverdenen får lite kunnskap om hva som skjer i gjeldende land når media velger å ikke skrive om de viktige sakene. Kenya har blant annet vært rystet av flere terrorangrep som ikke har fått omtale i norske medier.

 

 Den fjerde statsmakt

Media blir ofte omtalt som den fjerde statsmakt og det ikke uten grunn. Media har en enorm påvirkningskraft på publikum og er en kjempestor kilde for videreformidling av informasjon. Utenriksjournalistikk er en stor del av de største mediehusene i Norge, men det er også problematisk om den norske befolkningen bare får med seg uroen mellom Nord Korea og USA, når det skjer andre ting i andre land, men som ikke blir representert i forhold.

I en omtrentlig undersøkelse av Sørnett viser det nemlig at USA, Nord Korea og Russland er mest representert i utenriksstoff hos både Aftenposten, VG og Dagbladet. Norges 3 største mediehus, i de 3 siste ukene. Dette har selvsagt med at det er stor konflikt mellom USA og Nord Korea for øyeblikket, som har stor påvirkning på resten av verden. Men fokuset på disse konfliktene overkjører interessen for konfliktene i andre land som også skjer.

Hvor mye et land er i mediebildet har selvsagt noe med om det har noe interessant som skjer som kan ha påvirkning på resten av verden politisk eller følelsesmessig. Noen land er underrepresentert i andre medier, fordi interessen for å skrive om dem er rett og slett lav. Dette er problematisk om det er mye urett som skjer i landet som ikke kommer frem i verdens dagslys. Media er den største og kanskje mest effektive måten å spre kunnskap om andre deler av verden på.

I denne undersøkelsen har vi gjort et  avanserte søk på 10 av de største avisene i Norge. (i følge Mediebedriftenes Landsforening MBL.) Vi har funnet ut hvor mye de ti største avisene har skrevet om Kenya og USA de siste 12 årene. Annonseinnhold og urelevante artikler som ikke handler om Kenya og USA konkret, er filtrert ut. Her er resultatet vårt:

Tabellen viser blant annet at Aftenposten har i gjennomsnitt postet 21 saker i året om Kenya, som er like mye som Fædrelandsvennen har gjort på 12 år. Det tas i betraktning at aviser som Fvn, Stavanger Aftenblad og Bergens Tidene er regionsaviser og spesialiserer seg hovedsakelig på nyheter i sine lokale områder. Likevel er det mye verdensdekkende saker å finne i gjeldende aviser. Derimot svært lite om Kenya, i forhold til USA.

 

Det bemerkes også at Aftenposten har flest saker om Kenya og færrest saker om USA blant de fire største riksavisene. Aftenposten har bemerkelsesverdig mindre artikler om USA enn VG og Dagbladet. Denne undersøkelsen viser at Aftenposten kan ha størst diversitet i sitt utenriksstoff blant riksavisene.

Media blir ofte omtalt som den fjerde statsmakt og det ikke uten grunn. Media har en enorm påvirkningskraft på publikum og er en kjempestor kilde for videreformidling av informasjon. Utenriksjournalistikk er en stor del av de største mediehusene i Norge, men det er også problematisk om den norske befolkningen bare får med seg nyheter fra land som er favorisert av redaksjonene.

Les også:

Oppgave 1: Et politisk kaos.

Oppgave 2: Et demokrati i utvikling

Oppgave 3: Uoppklart drap på Kenyansk redaktør

Oppgave 3: Fryktløs stemme mot regjeringen 

Oppgave 3: Journalister risikerer livet

Oppgave 4: Våpen mot hodet

Oppgave 5: Kenya i det norske mediebildet