Sørnett

- Jeg vil nå tusen streaks, og etter det er det kanskje ikke så nøye lenger

Helle og Stian har en hverdag med snapchat, men mener snapstreak ikke er like interessant nå som tidligere. Foto: Stine Nilsen

Helle og Stian har en hverdag med snapchat, men mener snapstreak ikke er like interessant nå som tidligere. Foto: Stine Nilsen

Over 80 prosent av unge bruker Snapchat. Vi har snakket med noen av dem om hva Snapchat og streaks betyr for dem.

Publisert:

Stian Ilebekk Johansen (15) har ikke mer enn 7 snapstreaks, mens Helle Utne-Hyberg (15) derimot har rundt 100 snapstreaks. Snapstreak har blitt en del av hverdagen, men begge ungdommene mener dette med snapstreak ikke er like interessant som da det først ble lansert. De jobber ikke like aktivt for å beholde det lille tallet som teller dager. Stian har aldri vært opptatt av streaks, mens Helle på sin side har tidligere vært opphengt i det.
- Jeg har vokst mer og mer fra det, forteller hun.Det var i 2016 snapstreak ble lansert, og siden den gang har det tatt Snap-verden med storm.

For å beholde en streak må du og en venn både ha sendt og mottatt en snap fra hverandre i løpet av 24 timer. Dette skal virke som belønning for at man snakker med hverandre innen 24 timer hver dag, og antallet dager vises ved siden av navnet.

Barnevakt for snapstreaken
I en undersøkelse fra Medietilsynet om barn og medier for 2018 er det 81 prosent av unge som bruker Snapchat, mens 67 prosent bruker instagram og 54 prosent Facebook. Undersøkelsen tar for seg barn og unge mellom 9-18 år, og har samlet inn svar fra 4 805 stykker.

Det er også 30 prosent som kjenner til en venns passord på sosiale medier, og 24 prosent har delt eget passord med venner.
Det er flere som oppgir at de delte passordet fordi de trengte hjelp til å passe på streaken på Snapchat, men hverken Helle eller Stian har bedt noen passe på sin streak.
- Nei, men jeg har blitt spurt om å gjøre det for noen, forteller Helle.

Faglig leder for barnevakten.no, Kjellaug Tonheim Tønnesen, forteller om snapstreak som et element som er lagt inn for å trigge brukerne til å bruke Snapchat mer.
- For noen kan det være status å ha mange man har streaks med og å holde de lenge.

Ensomhet førte til snapstreak
Begeret med logoen til McDonalds står på bordet, og mobilen ligger ved siden av. Den lyser og ikonet til snapchat li

[img188603_2RM]

gger blant varslingene. Den blir plukket opp, og Snapchat åpnes på automatikk. Et enkelt bilde av begeret, og fingrene flyr over det lille tastaturet til iPhonen, før tommelen instinktivt trykker på send-knappen. Så enkelt, så hverdagslig.

Victoria Johansen-Fredriksen (18) har snapstreak med 120 stykker, og hun bruker rundt 26 timer på Snapchat i uken. Hun føler seg ofte ensom, og bruker derfor mye tid på appen.
- Jeg har flyttet en del, og har derfor blitt kjent med mange, så det er også noe av grunnen til at det er så mange streak, forteller hun.
Hun føler seg ikke like utenfor om hun har streak med mange, da det alltid vil være noen å snakke med om hun kjeder seg.

Antall dager
Snapstreak telles på samme måte som døgn. Rundt 180 dager tilsvarer cirka 6 måneder. 365 dager er 1 år. 730 dager er 2 år. 1095 dager er 3 år.

Helle har en streak som begynner å nærme seg 1000 dager, og forteller at det er den eneste streaken hun jobber for å beholde.
- Jeg vil nå tusen streaks, og etter det er det kanskje ikke så nøye lengre.

For Victoria er det kjipt om hun mister en streak som ligger på 600-700 dager, men kan fortelle at hun ikke legger merke til eller bryr seg så veldig om de under 400 dager.

Stian derimot får streaks av å ha samtaler med vennene sine på Snapchat, og er ikke opptatt av å holde på streaken når den dukker opp med såkalte streak-bilder; meningsløse bilder av for eksempel taket eller veggen.
- Ingen streaks har vært over 200 dager, sier Stian.

Les også flere spennende saker i ungdomsmagasinet som kommer i februar!

[faktaboks]