Sørnett

Nytenkende galleri

Marianne Laukvik vil drive utleie av kunst. Foto: Carl Henrik Berge

Marianne Laukvik vil drive utleie av kunst. Foto: Carl Henrik Berge

Med en blanding av lokale og utenlandske kunstnere håper Marianne Laukvik å tilby et attraktivt galleri for kunsteelskere i Kristiansand.

Publisert:

– Halvparten av kunstnerene som stiller ut her er fra Sørlandet og den andre halvparten fra Nederland, forteller daglig leder for Arteriet, Marianne Laukvik.

Hun har bodd 13 år i Nederland og har fått med seg nederlandsk kunst tilbake til Norge når hun nå har åpnet galleriet Arteriet. Hun forteller at det er vanskelig å se noen klare forskjeller mellom norsk og nederlandsk kunst, men sier at hver kunstner har sin stil. Med variert kunst håper hun mange kan finne noe de liker i galleriet.

– Vi har ingen spesiell målgruppe. Det er mye forskjellig kunst her. Jeg tror det kan være noe for alle, sier Laukvik.

Hun har jobbet med galleriet siden september i fjor, og etter mye arbeid var det åpning på søndag.

– Det er godt å ha åpnet. Det er en god følelse når alt er hengt opp og man ser resultatet av jobben.

 

Utleie

I Nederland tok Laukvik hovedfag i kunst og kunstforvaltning og

[img78848_2RM]

bachelor i kunstfilosofi på universitetet i Groningen. Med seg fra Nederland har hun også nye ideer når det gjelder å drive galleri. I tillegg til å stille ut og selge kunstverk, vil Arteriet også tilby utleie.
– Utleie av kunstverk er noe som må testes og utvikles. Det er noen kunstnere som er skeptiske til konseptet, sier Laukvik.

Utleie av kunst er veldig vanlig i Nederland, men blir nok noe nytt for mange nordmenn. Utleien går ut på at man kan leie et verk for en periode for så å bytte det ut hvis man går lei. Om man vil kjøpe et kunstverk man leier, vil en del av leieprisen bli trukket av prisen.

I tillegg til utleie av kunst vil også kunstverkene ligge i et nettgalleri på Arteriet sin hjemmeside. Her er det også muligheter for å bestille og kjøpe kunst.

– Hovedsaklig satser jeg mot et sørlandsmarked. Men om folk fra andre steder vil kjøpe kunsten, har de nå mulighet til å bestille over internett, forteller Laukvik.

 

Vågsbygd

Arteriet er lokalisert et stykke fra travle sentrumsgater i Lumberveien 51 i Vågsbygd. Hun håper likevel at folk vil finne veien til galleriet.

– Hvis folk er interesserte i kunsten her, tror jeg de kommer selv om galleriet ikke ligger i sentrum, sier Laukvik.

Hun tror også månedlige utstillinger kan lokke folk til Vågsbygd. I tillegg håper Laukvik å dra nytte av markedsføring gjennom sosiale medier.

Arteriet er ikke alene om å holde hus i Lumberveien 51. Med nabobedrifter som holder på med film, musikk og livesendinger over internett, er det et stort kreativt miljø rundt galleriet.   Laukvik har også fått et godt inntrykk av kunstnermiljøet på Sørlandet.
– Det virker som at det er et bra og levende kunstnermiljø her, forteller Laukvik.

 

– Skjedd mye

I løpet av årene Laukvik har bodd i Nederland har mye forandret seg i Kristiansand.
– Det har skjedd mye i Kristiansand på de årene. Blant annet med Sørlandets Kunstmuseum (SKMU). Jeg tror det og Kunsthallen er veldig bra for regionen, sier hun.