Sørnett

Økt fokus på bærekraftig reiseliv

Solveig Nilsen. Foto: Mona Hauglid

Solveig Nilsen. Foto: Mona Hauglid

Flere norske turistmål opplever slitasje forårsaket av for mye turister. Stier blir utvidet, og folk står i lange køer for å ta bilder. Nå vil flere aktører rette fokuset mot hvordan man kan reise mer bærekraftig.

Publisert:

12.-14. mai arrangeres Cassini Hackaton i Kristiansand. Arrangementet er støttet av EU og gjennomføres på 10 lokasjoner i Europa samtidig. Temaet er bærekraftig reiseliv og deltakerne utfordres til å finne innovative løsninger eller designe nye produkter og tjenester ved bruk av romfartsdata. Målet: Redusere klima-avtrykket i fremtidens reiseliv.

- Dette er et EU finansiert prosjekt, som vi og våre samarbeidspartnere har jobbet med over noe tid. Programmet er en del av romfartsprogrammet til EU med formål om å få flere til å bli kjent med mulighetene innen romfartsteknologi og satellittdata. På selve hackathonet vil deltakere møtes, dele ideer, samarbeide og utvikle nye bedriftsideer og som en bonus bygge kompetanse og nettverk, forteller Solveig Nilsen, daglig leder hos Bølgen Bærekraftsenter.

Tema for prosjektet er reiseliv. Deltakerne er utfordret til å finne bærekraftige løsninger for reiseliv, ved for eksempel bruk av ny teknologi og satellittdata. Dette kan bety mye forskjellig, men hovedfokuset er på å tilby mer bærekraftige tilbud til turistene, smarte og bærekraftige måter å feriere på - slik at vi som turister ikke skal være til skade for natur og nærmiljø, fortsetter Nilsen.

Hvis man for eksempel står på Preikestolen så er det ofte mye kø. Alle disse menneskene er med på å belaste området rundt. Hvis noen av disse heller gikk inn på Google Earth for eksempel så kunne man kanskje funnet et sted i nærheten som var minst like fint. Denne metoden er for øyeblikket brukt av både fotografer og reisebloggere og kan bidra til at folk sprer seg litt mer enn nå.

Fokuset på bærekraft og nye ideer for bærekraft i reiseliv har fått tre punkter: 1. finne bærekraftige destinasjoner, 2. oppleve byer og kulturer på miljøvennlig vis og 3. hvordan oppleve naturen så skånsomt som mulig, sier Nilsen. Populære destinasjoner opplever slitasje på natur og kulturarv. Kan vi tilby helt nye måter å være turist på? Kan vi bli mer skånsomme i vår måte å reise og oppleve verden? Folk ønsker ikke stå i kø, og nye teknologiske løsninger kan også hjelpe oss å finne urørt natur. Hoteller må også være bærekraftig i form av mat, energibruk og interne rutiner, legger Nilsen til.

- Vi vil ikke bare finne nye steder å besøke men også skape helt nye løsninger for planlegging og gjennomføring av ferien. Alle ideer er velkomne, men det er lov å tenke store ideer! I stedet for å endre litt, kan vi gjøre noe helt nytt?  AirBnB er et godt eksempel på firmaer som har blitt et nytt tilskudd til reiselivet, forteller Nilsen.

Visit Sørlandet er en annen aktør som syns dette er spennende på grunn av fokuset på bærekraft innen reiseliv. Målet er å finne, utforske og behandle naturen varsomt. Visit Sørlandet jobber alltid for å utvikle seg innen bærekraft og er derfor medarrangør for dette arrangementet.

[img232777_2RM]

- Vi håper på flere bærekraftige prosjekter og vi er nødt til å tenke grønnere og mer bærekraftig fremover for å ivareta naturen og severdigheter. Vi merker en økende interesse både for Sørlandet som en feriedestinasjon men også for bærekraftige løsninger og her er Sørlandet langt foran mange. Vi ønsker å spre folk for å unngå opphoping på typiske samlingspunkt som Bystranda og Hamresanden. Videre er det ønskelig at Sørlandet skal bli en helårsdestinasjon, det er en populær sommerdestinasjon men vi ønsker også mer turisme på vintersesongen. Dette arrangementet er en mulighet for aktører å danne nye samarbeid, forteller Kari Anne Røysland, webredaktør og kommunikasjonsansvarlig i Visit Sørlandet.