Sørnett

Pangstart ved markering av frihet og veterans dagen 8. mai

8. mai ble markert med kransenedlegging og salutt på toppen av Odderøya.

Publisert:

Christianssand Artillerie Compagnie hyret inn for feiring av frigjøringsdagen.
 Foto: Joachim Egge

Christianssand Artillerie Compagnie hyret inn for feiring av frigjøringsdagen. Foto: Joachim Egge

Den 8. Mai heises flagg opp, og haugevis av nordmenn feirer denne dagen. For veteraner er denne dagen ekstra viktig. Kameratstøtteleder Harald Evensen var tilstede ved Odderøya, og fortalte hvorfor denne dagen er så viktig for oss som nasjon, men også for veteraner.

- Denne dagen er jo så spesiell at det burde jo vært en helligdag. Det er unikt og vi føler at vi får noe tilbake, sier en blid Evensen.

Representanter fra NVIO under markering.
 Foto: Joachim Egge

Representanter fra NVIO under markering. Foto: Joachim Egge

Han forteller at det blir nesten samme følelser som 17.mai.

- Vi føler jo at vi får en anerkjennelse for det vi har gjort ute. Dette gjelder jo ikke bare oss, men også de veteranene som kjempet for Norge fra 1940, forklarer Harald.

- Dette gjelder ikke bare veteraner, men også de som i dag kjemper med det norske flagget på brystet. I tillegg gjelder dette også de pårørende, forklarer kamerattstøttelederen.

Han peker på at dagen er spesiell for alle de som kjemper for å sikre en best mulig hverdag fri for krig.
- 8. mai er en evig påminnelse på hvordan ting var, og hvordan ting skal unngås fremover.

Videre om hva som gjør denne dagen så spesiell

- Det er jo nettopp frigjøringsdagen og bekjempelsen av undertrykkelse, fasisme og rasisme, forteller Evensen. Samtidig trekker han likheter mellom daværende krigen og den pågående krigen i Ukraina. Harald forteller så at selv om ikke Norge er direkte involvert i krigen er vi involvert allikevel.

Harald Evensen forteller om hvordan veteraner som var involvert i Bosnia føler seg reaktivert som følge av de hendelsene som nå foregår i Ukraina.

- For det som skjer i Ukraina i dag, er generelt bare sivilødeleggelse uten systematikk og derfor er det særdeles viktig at de unge engasjerer seg i historien rundt dagen, sier Harald Evensen.

På spørsmål om de unges involvering om dagen legger han vekt på at det er høyest viktig at de også engasjerer seg om historien.

- Absolutt, det er viktig at ungdommen i dag får med seg historien om undertrykkelsen, rasismen og fasismens oppvekst, konstaterer Evensen. Hadde det ikke vært for at Nazi-tyskland kapitulerte den dag i dag hadde nok vi levd veldig annerledes.

Tilstede var også Christianssand Artillerie Compagnie for å fyre 21 skudd i en vel gjennomført salutt.

Christianssand Artillerie Compagnie henter inspirasjon fra 1700-tallet med deres uniformer og tradisjon for opptreden. Dette er det fjerde året hvor de får æren av å markere frigjøringsdagen, ettersom det tidligere har vært heimevernet som har tatt seg av markeringen. Kompanisjef Ole Morten Meland er en av de som absolutt mener dette er en dag å feire.

21 avfyrte skudd under en salutt på markering av frigjøringsdagen.
 Foto: Joachim Egge

21 avfyrte skudd under en salutt på markering av frigjøringsdagen. Foto: Joachim Egge

- Det er utrolig viktig at vi markerer denne dagen. Det er vondt bare å tenke på hvordan denne dagen i dag kunne vært hvis Nazi-Tyskland ikke kapitulerte, forteller kompanisjef Ole Morten Meland.

Samtidig legger han trykk på at de yngre i dag burde absolutt følge med på historien.

- Dette er jo historier som er med på å bygge de verdiene som nasjonen vår har i dag, forklarer Meland.

Christianssand Artillerie Compagnie vartet opp med salutt etter tradisjonstro.
 Foto: Joachim Egge

Christianssand Artillerie Compagnie vartet opp med salutt etter tradisjonstro. Foto: Joachim Egge