Sørnett

Politiet: Cannabis farligere enn før

Her følger de som møtte opp nøye med, mens kommuneoverlege Dagfinn Haarr forteller om skadevirkningene av cannabis.

Her følger de som møtte opp nøye med, mens kommuneoverlege Dagfinn Haarr forteller om skadevirkningene av cannabis.

- Cannabis er blitt mye farligere enn før, sier Hans Jørgen Beckmann som er leder av narkotikaavsnittet ved Kristiansand politikammer.

Publisert:

[faktaboks]Tirsdag 6.oktober, var det fullt i trappen på rådhuskvartalet. Anledningen var Dagfinn Haarr, Hans Jørgen Beckmann og Håvard Berges informasjonsmøte om hasj og marihuana.

 

Skremmende utvikling

Hans Jørgen Beckmann og Håvard Berge er svært bekymret over hvordan cannabis har utviklet seg de siste årene.

[img132468_2RS]

- Vi har sett en utvikling i politiets beslaglagte cannabis, hvor THC-nivået øker og CBD-nivået synker, sier Beckmann.

- Høyere THC og lavere CBD betyr at det lettere skaper avhengighet og at man har større sjanse for psykose, forklarer Berge videre.

Tidligere var prosenten THC i beslaglagt narkotika på 1-3 prosent i marihuana og 5-10 prosent i hasj. I nyere tid har politiet beslaglagt marihuana med 15-25 prosent THC og hasj med 20-30 prosent. Den nye syntetiske hasjen på markedet har 0 prosent CBD.

 

Ungdomskontrakt

Beckmann gav også informasjon om ungdomskontrakten på møtet.

[img132468_3RS]

Ungdomskontrakten er en ordning de har i Kristiansand for å få ungdommer ut av rusen. Den tilbys alle under 18 år, som tas for mindre besittelse av hasj. Kontrakten kan for eksempel gjelde at ungdommen må møte til samtaler, holde seg på skolen og avlegge urinprøver jevnlig. Dersom de holder kontrakten ut tiden vil besittelsen vaskes av rullebladet.

Berge mener dette har hjulpet flere ungdommer.

- Mange av ungdommene blir jo ofte først litt irriterte for at de har blitt tatt, men flere av disse ungdommene har kommet til meg etter å ha fullført en slik kontrakt. Flere sier de da er så glade for at de ble tatt, og at det var det som måtte til for at de skulle bli rusfrie.

 

Ønsker informasjon

[img132468_4RM]

 - Hva gjorde at dere ønsket å komme på et slikt møte?

Therese Mathisen mente det var et veldig lærerikt møte og dro på møtet fordi hun så det som nyttig kunnskap i sitt yrke.

- Jeg jobber i barnevernstjenesten og ønsket å vite hvilke tilbud som finnes for ungdommer som ruser seg med dette.

Venninnen, Eline Freim, var også på møtet.

- Det er noe som er så utbredt og jeg ville se de endringene som har vært. Jeg synes det er viktig å høre om skadevirkningene, og ikke tro alt man hører fra folk som sier hasj ikke er farlig.

Marita Leknes var også der av flere av de samme grunnene.

- Jeg fikk spesielt lyst å vite mer etter jeg leste en artikkel om at mange faktisk røyker det uoppdaget offentlig, ved bruk av e-sigaretter.