Sørnett

Rødt-eksplosjon - Kan være landets fjerde største parti

Reagerte sterkt. Mímir Kristjánsson. Foto:Wikimedia commons-Ihne Pedersen/Rødt.

Reagerte sterkt. Mímir Kristjánsson. Foto:Wikimedia commons-Ihne Pedersen/Rødt.

Partiet Rødt, som fikk 4,7% ved siste stortingsvalg, går kraftig fram på alle meningsmålinger. Ifølge avisen Vårt Land ligger de nå på 9,5%. Og er landets fjerde største parti.

Publisert:

Stabile målinger

Ikke bare målingen fra Vårt Land gir Rødt et sjokkresultat. Målinger fra NRK/Aftenposten, og TV2 gir Rødt en oppslutning på mellom 8,3-9,5%.

Lynrask økning

Man skal ikke lenger tilbake enn til valget i 2017 for å finne en tid der Rødt fikk under 2,5% av stemmene. Til valget i fjor hadde de doblet antall velgere og nå ligger de an til å doble  seg enda en gang. Partiets leder, Bjørnar Moxnes, sier til Vårt Land at målet er å gå forbi Frp på målingene, og da bli landets tredje største parti.

Ikke lenger lillebror på venstresiden

Ifølge pollofpolls.no har Rødt aldri vært større enn SV på noen målinger. Nå ligger de nesten likt, og er på Vårt lands måling større. SV, som er regjeringens fortrukne samarbeidspartner, får 8,8% på Vårt lands måling.

Nedgang for regjeringspartiene

Målingene  viser at regjeringspartiene fortsetter nedgangen de har etter valget. Arbeiderpartiet går ned til 20,8% på målingen til Vårt Land mens Senterpartiet går ned til 8,8%.

Tiden etter at de kom til makten har vært preget av vanskelige saker for Støre og Vedum. Pandemi, Strøm og Taliban-besøk, har vært noen av sakene som har skapt kontrovers for regjeringen.

Gir Moxnes mye av æren

Leder for Rødt i Agder Kristian Engenes Pedersen sier til Sørnett at det er flere grunner til partiets framvekst. Han sier blant annet at etter at Bjørnar Moxnes ble leder har partiet gått fra et parti som appellerte til akademikere, til et parti som appellerer bredere. - Vi får støtte fra fagbevegelsen, utføre, arbeidsløse og andre som kjenner på det økende forskjells-Norge, sier han.

Denne økte oppslutningen har også ført til en økt medlemsmasse. -Med flere medlemmer kan vi drive valgkamp i hele landet, sier Pedersen.

Marker seg

Rødt har markert seg sterkt  i flere saker de siste årene. De har vært høylytte om

strømpriser og Stortingslønninger. Det var også partileder Moxnes som reiste mistillitsforslag mot Sylvi Listhaug.

I Agder har partiet markert seg ved sterk motstand mot at Orkla ønsket å flytte produksjonen av Norgesplaster fra Vennesla til Spania. Noe som vil kostet rundt 50 ansatte jobben. Stortingsrepresentant Mimir Kristjánsson skrev blant annet "Orkla bryr seg ikke om 50 arbeidsplasser i Vennesla, de bryr seg om å tjene mest mulig penger."

- Rødt er et parti som tør å stå for det vi mener, Sier Pedersen.

Med positive meningsmålinger og økt medlemsmasse tør Pedersen å håpe på et godt resultat når det er lokalvalg neste år.

- Vi har et mål om 4,0% og to representanter på fylkestinget, sier han.