Klargjør siden...
Sørnett

Semesterprosjekt: - Nettverk er nøkkelen

Jan Kenneth Transeth, bookingansvarlig ved Håndverkeren, mener nettverk og bransjekunnskaper hjelper artister å få en fin inngang til musikkbransjen. Foto: Alf Solbakken

Jan Kenneth Transeth, bookingansvarlig ved Håndverkeren, mener nettverk og bransjekunnskaper hjelper artister å få en fin inngang til musikkbransjen. Foto: Alf Solbakken

Musikkbransjen kan ofte oppfattes som utfordrende og tøff. Det gjelder å treffe de rette folkene og ha bransjekunnskapen på plass, mener Jan Kenneth Transeth.

Publisert:

Jan Kenneth Transeth, manager ved Karmakosmetix Music og bookingansvarlig ved Håndverkeren i Kristiansand, mener at musikkbransjen absolutt er tøff for de som kommer uforberedt.

- Min opplevelse er at det er få artister som er bevisste på bransjekunnskap; rettighetene for artister, hvordan det fungerer, hvordan produsere og mikse album. Det er mange ledd i bransjen, så det gjelder å treffe de riktige folkene, forteller Jan Kenneth.

- Vil du si det er best å starte på egenhånd eller å ha et støtteapparat på plass først?

- Jeg mener det er en fordel å prøve mye på egenhånd først, suge til seg kunnskap om bransjen og lære der folk er. Har man kunnskapen på plass før en starter, er det også enklere å forstå hvordan det hele fungerer og man kan få en myk inngang, mener han.

 

Unntaket fra Bergen

Jan Kenneth Transeth mener Monica Heldal er et godt eksempel på et unntak. De sterke tekstene og live-biten var allerede på plass før hun fikk sitt gjennombrudd. Hun har fått en fin inngang i bransjen og er på den måten er heldig.

- Monica Heldal er en artist som hele tiden har jobbet målbevisst med karrieren, hun har de riktige egenskapene og tok seg god tid. Hun fikk derfor tid til utvikling ved å ta den lange veien. Dette var riktig retning for henne ettersom hun møtte de riktige folkene på veien, mener han.

Lokale arenaer

Jan Kenneth Transeth mener det også er viktig å ha øynene oppe for de gode arenaene og springbrettene her i Kristiansand.

- En av de gode, lokale arenaene, er for eksempel SØRF, Sørlandets kompetansesenter for rytmisk musikk. Gjennom arrangerte musikktreff får unge, etablerte musikere både kunnskap og kontakter, forteller han.

- Hva mener du om musikkmiljøet her i Kristiansand, mener du det er et godt sted å starte?

- Det er mange flotte scener, og derfor muligheter her i byen. Live-tilbudet er mangfoldig, med både nye og eldre aktører. Med de gode arenaene, kan musikere få en fin inngang til bransjen, mener han. - Selv om man kanskje har jobbet lenge med musikken uten å komme noen vei, betyr det ikke nødvendigvis at låtene er dårlige. Mye kommer an på timing og trender innenfor musikkmiljøet. Det er veldig sammensatt, aller viktigst er nettverket, det er alfa omega, avslutter han.

[img107713_2LM]

Ingenting kommer gratis

Sara & Arash, hiphop-duoen fra Kristiansand, har allerede i deres karriere varmet opp for flere norske artister. I 2013 slapp de deres aller første singel, "Slipp mæ fri!", som har blitt tatt med storm blant publikum. Selv mener de bransjen er tøff, og at en hele tiden må jobbe seg målrettet framover.

- Man får ingenting gratis, det gjelder å våge, jobbe hardt og å være kreativ.  Som artist må man hele tiden komme med noe nytt, samtidig er det viktig å være jordnær. Dette er en av de tøffeste bransjene, mener Arash Safartabar.

- Hadde dere mye kunnskap om bransjen før dere startet med musikken? 

- Vi hoppet egentlig i det, og drar erfaring fra det vi har gjort og lærer nye ting hele tiden. Selv om man kanskje har teorien på plass, altså bransjekunnskapen, er prakisen fra konserter minst like viktig, mener søsteren Sara Safartabar. - Det er en tøff vei fram mot målet, vi startet på det første trappetrinnet og jobber oss gradvis oppover, forsetter hun.

- Hva vil dere si er "hovedingrediensen", eller nøkkelen, til å lykkes i bransjen?

- Det sier vi ikke til noen, ler Arash.

- Dette kan kanskje høres litt klisjé ut, men det aller viktigste er egentlig å tro på seg selv, forteller Sara. - Det er viktig å ikke tvile på sitt eget talent, men å ha et mål man konstant jobber mot, man må bare begynne en plass, sier hun videre.

- Hva er det som fortsetter å drive dere framover mot målet i en utfordrende bransje?

- Det hjelper veldig at vi er søsken som hele tiden støtter hverandre, har samme lidenskap og mål, foreller de.

Med Kristiansand som springbrett

Den lokale duoen er enige om at det ikke er det største hiphop-miljøet her i Kristiansand, men at byen stadig blir større når det kommer til musikken.

- Selv om Kristiansand kanskje ikke er stedet "man blir plukka opp", er musikkmiljøet på vei opp. Kristiansand har blitt mye større innenfor musikken, det er ulike festivaler og SØRF som arena, mener Arash. - Folk må bare bli flinkere til å komme på konserter, forteller han videre.

- Alle musikere trenger hjelp, så uansett hvor stort nettverk man har, er det helt opp til deg selv og hvor mye man tør, mener Sara.

- Til tross for at hiphip-miljøet ikke er så stort i byen ennå, har vi fått veldig mye kjærlighet og positive tilbakemeldninger fra publikum, forteller Arash. - Kristiansand er et bra springbrett, avslutter han.

Les også: Blir sjeldent nervøs

Les også: Over alle forventninger