Sørnett

Semesterprosjekt: Tenk på barnas beste

Kaja Hegg jobber med å beskytte barn mot overgrep på nett Foto: Redd Barna

Kaja Hegg jobber med å beskytte barn mot overgrep på nett Foto: Redd Barna

I dagens samfunn er sosiale medier blitt et fast inventar. Ofte er barn eksponert uten å ha sin egen mening rundt dette. Hvor går da grensen med publisering av dine egne og andres barn?

Publisert:

Vi utleverer livene våres mer enn noen gang. Bruk av sosiale medier er blitt hverdagskost, og vi publiserer saker og bilder uten å tenke over konsekvensene som kan komme av dette. Med en digitalisert verden kan bildene ende opp på internett for alltid. Man vil aldri ha helt kontroll på internett og hva som finnes der ute.

- Det er viktig å huske at selv om det oppleves som privat, så er det offentlig, forteller Kaja Hegg. Hun jobber med barns rett til å bli beskyttet mot nettrelaterte overgrep og andre rettighetsbrudd mot barn i Norge hos Redd Barna.

Mange ganger er det barn som blir utlevert på nett, enten det er fotballkamper, skoletilsetninger eller barnebursdag. Kaja Hegg forteller at gjennom personvernloven står det at en skal spørre før en publiserer bilder av andre på nett. Spesielt med barn er det viktig å se barnas interesse av det man eksponerer og deler i sosiale medier, sier hun.

- Noen ganger er det fint å være i det sosiale fellesskapet, forteller Hegg.

Kaja Hegg forklarer at det er lurt å ivareta hensynet og respekten for andre før en legger ut bilder. Hun sier at en må tenke over nytten og verdien av det som blir publisert, om barnet vil ha glede av bildet senere eller om barnet synes det er noe som blir plagsomt i ettertid. Hegg forteller og at det ikke er et overgrep å legge ut bilder av andres barn, men grensen går ved hvilken sammenheng bildet er publisert i. Er bildet publisert i en krenkende sammenheng blir bildet krenkende, og blir da et overgrep mot barnet. En må ta vare på et barns integritet og la barnet skape sin egen identitet på nett, sier Hegg

- Det er viktig at vi er en rollemodell for barna, forteller Hegg avsluttende.

 

Les også:

Sak om nettsiden til Bergtorasvei barnehage: http://sornett.no/?p=108725&preview=true

Sak om lærerstudent: http://sornett.no/?p=109612&preview=true