Sørnett

Skadedyrtekniker dømt for å fange fugler i limfeller

McDonalds på sørlandssenteret sliter med å holde fugler ute av lokalet. Etter flere mislykkede metoder for å få bukt med problemet, ble det tatt i bruk ulovlige og smertefulle limfeller. Skadedyrteknikeren er nå dømt til å betale 20 000 kroner i bot for hendelsen.

Publisert:

I mars i fjor oppdaget tre besøkende av fastfoodkjeden,limplatene som ble brukt for å fange fuglene. De la merke til at en ansatt bar et brett med to fugler ut på bakrommet. Gjestene var rystet og tok med seg et annet brett med en fastlimt fugl på til veterinær. Fuglene var så skadet at de måtte avlives på stedet.

Strenge regler

Spisesteder har strenge krav til hygiene. Fugler er smittebærere og kan derfor ikke fly omkring inne i et serveringssted. Det å benytte slike metoder er likevel ikke akseptert, og blir ansett som dyreplageri.

– Jeg forstår at et spisested ikke kan ha fugler flygende rundt i lokalet, men å pine dyr på denne måten kan ikke være løsningen. Jeg ble sjokkert og rett og slett rasende, forteller en av gjestene til Fædrelandsvennen i fjor.

Sjef i skadedyrfirmaet, Stein Norstein beklaget hendelsen, og opplyser at han er klar over at limplater ikke er lovlig å bruke for å fange fugler i Norge. Dette er ikke en praksis de bruker eller står inne for.

Dommen

Hendelsen er et brudd på dyrevelferdsloven og dommen sier som følger:

«Fugler er smittebærere av flere bakterier o.l. og spisesteder er av næringsmyndigheter pålagt strenge krav til hygiene og uten tvil fjerning av skadedyr. Videre må det i formildende retning legges vekt på at siktede har erkjent straffskyld, basert på at det var hans avgjørelse å sette ut brettene, og at han ikke fulgte dette opp godt nok».

Det ble foreslått 30 dagers betinget fengsel og 15 000 kr. i bot av påtalemyndigheten. På grunn av formildende omstendigheter, som at vedkommende er profesjonell og visste hva han drev med, ble straffen en bot på 20 000 kroner og ingen fengselstid. Han mistet også autorisasjonen.

Saken ble først publisert i Fædrelandsvennen.