Tips oss:
Tips
38 14 51 30
Kontakt
17. mai pynt som 3.klassingene har laget selv Foto: Thea Solum
Skal folk være i stand til å delta i 17. mai-tog med andre flagg enn det norske? Hvert år blusser diskusjonen opp, og folk deler meninger. Noen anser det som en selvfølge at nasjonaldagen bare skal feires ved hjelp av det norske flagget. Andre anser det som å demonstrere en følelse av tilhørighet, både til Norge og til sin kulturelle arv.
Blerona Ademi
Publisert: 15.05.2025 kl 13:00
I følge Gunnhild Aaby ved Vest-Agder-museet bør det være rom for flere identiteter i togene. – Jeg synes det er veldig fint at togfellesskapet kan vise at vi består av forskjellige identiteter, men at vi samles om det å være i Norge, sier hun.
Hun tenker på at det kan være naturlig å vise åpenhet og toleranse ved å gå med både det norske flagget og et annet flagg som representerer ens bakgrunn.
Vidar Kleppe er klar i sin mening: - Bare det norske flagget og eventuelt det samiske hører hjemme på 17. mai.
Vidar Kleppe Foto: privat
– Det er Norges nasjonaldag og skal kun være norske flagg og det som er godkjent etter flaggloven, sier han. Han mener at å vise flere flagg på 17. mai vil være en politisk markering som ikke passer til dagen som er viet til å feire Norge og norske verdier.
Kjersti Heggdal som er medlem i MIFF (Med Israel for fred) støtter delvis denne ideen, men hun forstår at barn ønsker å bære hjemlandsflagg. – Jeg er egentlig ikke negativ til det. Men vi voksne legger ofte politiske meninger i det, og det synes jeg er synd.
Paul Leer-Salvesen, en professor i etikk og teologi på Universitetet i Agder, mener at det norske flagget uansett vil være det mest fremtredende, og at det ikke bør være en utfordring å ha noen andre flagg. – Jeg ser ikke på det som et problem. Jeg har sett andre flagg i borgertoget, men ikke veldig mye. Det norske flagget vil uansett være dominerende. I tillegg understreker han at det har vært hets mot minoritetsgrupper som har valgt å delta i tog i stedet for det tradisjonelle.
Jorunn Aanensen Kalvik, leder for Palestinakomiteen i Agder, mener at fordi Norge er et fritt og inkluderende samfunn, bør det være tilatt at folk viser sine ulike bakgrunner på nasjonaldagen også.
Leder av Palestinakomiteen i Agder, Jorunn Aanensen Kalvik Foto: Blerona Ademi
– Vi flagger på grunn av vår frihet. Hvis andre velger å vise sitt eget flagg i tillegg, så tenker jeg det er et tegn på at Norge er et inkluderende samfunn. Hun ser på argumentet om at 17. mai ikke skal være politisk som historieløst – Tradisjonelt har 17. mai vært en svært politisk dag. Så det å vise politiske ytringer på 17. mai er ikke noe nytt.
De som ble intervjuet gjorde en distinksjon mellom borgertoget og barnetoget. Barnetoget oppfattes som mer hellig, ifølge Gunnhild Aaby, og derfor kan det være mer provoserende å ha politiske eller alternative symboler på det. Eggdal, MIFF, er enig. – Vi må huske at det er Norges nasjonaldag. Jeg er pro-Israel, men jeg hadde aldri gått med det israelske flagget i toget.
Klikk på et nøkkelord for å vise andre relevante artikler.