Sørnett

Skrap rutene – behold førerkortet

Med slik sikt er du garantert forelegg, og sannsyligheten er stor for at lappen ryker. Foto: Pressefoto Frende Forsikring

Med slik sikt er du garantert forelegg, og sannsyligheten er stor for at lappen ryker. Foto: Pressefoto Frende Forsikring

Du har fem minutter på å komme deg til jobb og frontruten er dekket av is. Hva gjør du?

Publisert:

Veitrafikkloven er klar på at bilfører skal ha tilstrekkelig utsikt til alle sider. Dette gjelder for snø, is, dugg og annet som skulle hindre eller redusere sikten. Denne uken kom  Frende Forsikring med en pressemelding med en advarsel til de som er dårlig på å skrape bilrutene.

– Det spiller ingen rolle om du bare skal en tur i butikken. En bil full av snø og is kan koste deg lappen, sier kommunikasjonssjef i Frende Forsikring Heidi Tofterå Slettemoen på deres nettsider. Hun minner om at det ikke bare er bilen du kan skade, du setter også andres liv i fare.

– Ingenting haster så mye at du ikke kan ta deg tid til å skrape. Det tar tross alt ikke mer enn et par minutter, forklarer Slettemoen i en pressemelding på Frende.

Fare for å miste førerkortet

Dersom sikten fremover og til sidene er sterkt begrenset vil forholdet bli anmeldt.

– Da gjør vi en konkret vurdering av hvor grovt dette var, og du kan få et ordinært forelegg på 5000 kroner og oppover. I tillegg fastsettes ofte et tap av førerretten på tre måneder eller mer, opplyser sjef i Utrykningspolitiet, Runar Karlsen.

Dersom mangel på sikt er innvirkende i en ulykke, skal det vurderes å reise tiltale for domstolene. Slettemoen bekrefter at det ikke hjelper på forsikringsbonusen å være sløv på skrapingen.

– Krasjer du, og det er sammenheng mellom ulykken og slurv med skraping, vil det selvfølgelig kunne gi redusert forsikringsutbetaling, sier Slettemoen i Frende.

Minimumskravet

Ifølge Utrykningspolitiet er den vanligste straffen forenklet forelegg, med en bot på 2000 kroner, men du risikerer alltid å miste førerkortet.[faktaboks]

– Jo mindre du ser, jo større er risikoen for å miste førerkortet, sier UP-sjef Runar Karlsen.

Et minimumskrav for ikke å få forelegg, er at vindusviskerområdet skal være skrapt.

– Og det hjelper ikke å skrape frontruten for is, om du har null sikt fordi det er dugg på innsiden, sier Karlsen, som presiserer at man må være veldig forsiktig der det er flere fotgjengere.

– På veiene rundt skoler og i boligområder er det ekstra viktig med god sikt i alle retninger, sier UP-sjef Runar Karlsen.