Sørnett

Svein Mathisen er død

Start-legenden Svein Mathisen er død. Arkivfoto: Per-Øyvind Nordberg

Start-legenden Svein Mathisen er død. Arkivfoto: Per-Øyvind Nordberg

Mathisen døde i natt, 58 år gammel, etter å ha kjempet en hard kamp mot kreften.

Publisert:

Mathisen døde i natt, 58 år gammel, etter å ha kjempet en hard kamp mot kreften.

-  Jeg vet ikke hvor lang tid jeg har, men jeg håper jeg vinner også denne kampen. Det blir en vanskelig og tøff fight, såpass har jeg skjønt, sa han til vg.no i september i fjor.

Han spilte også 25 landskamper for Norge.

Da han satte fotballskoene på hylla jobbet han i NRK, før han etter hvert begynte i TV2 sporten. I TV2 var han involvert i både engelsk og norsk fotball.

Etter hvert begynte han som sportsdirektør i Start. I fjor sommer ble han sykemeldt på grunn av sin kreftdiagnose. Natt til torsdag tapte han altså sin siste kamp, slik han omtalte den i et åpenhjertig intervju med Fædrelandsvennen i fjor høst.

Dødsfallet ble kjent i 09-tiden torsdag formiddag. Alle landets medier har tatt kontakt med en rekke personer som har uttalt seg om en av Norges aller største fotballspillere. Kommentatorlegende i NRK, Arne Scheie sier blant annet følgende om Mathisen:

- Jeg har fulgt ham gjennom hele karrieren. Han var leken og teknisk god på banen, som har vært en kontinuitetsbærer i Start fra begynnelsen på 70-tallet og frem til nå. Først som spiller, deretter som leder. Det var stort for meg å komme til Sør Arena og bli tatt imot av Svein som leder, sier Arne Scheie, og legger til at tankene nå går til familien.

- Sønnen (Jesper Mathisen spiller for Start red.anm) bærer videre familienavnet på fotballbanen. Et navn som begynte med faren til Svein, som også var fotballspiller, ifølge VG Nett.

I løpet av sin fotballkarriere fikk Mathisen til sammen 327 fotballkamper for IK Start. Han scoret til sammen 106 mål i den gule trøya. Som spiller var han aktiv i klubbens hittil eneste seriemesterskap i 1978 og 1980. I denne perioden var Karsten Johannessen (85) klubbens hovedtrener. Han beskriver "Matta" som en ener.

– Du verden for en snill gutt han var. Svein har betydd enorm mye både for Start og sørlandsfotballen. Han var en ener blant guttene så lenge han var i klubben, og han er en mann vi kommer til å savne i lang, lang tid, sier Johannessen, som tok nyheten svært tungt da han fikk vite det i dag tidlig.

– Dette er et stort tap, og det er helt uvirkelig at han er borte, selv om det ikke kom som noe stort sjokk.

Det var 85-åringen som tok opp Mathisen i Starts A-stall da sistnevnte var 16 år.

– Hadde Svein hatt et godt venstrebein, og et godt hode, så hadde han vært utenlandsproff i mange år. Men han hadde hjertet i Start, og det er helt eventyrlig å tenke på karrieren han har hatt for klubben. – Da han var i Skottland, så ringte han hjem hver eneste dag for å høre hvordan det gikk med meg og guttene. Han maktet ikke å være utenfor Sørlandet: Svein var en mann alle satte veldig stor pris på. Han var ekstremt flink til å ta vare på alle de nye spillerne som kom til klubben, og han sørget for at de hadde det bra, avslutter Johannessen til Fædrelandsvennen

Mediesjef i Start, Roy Emanuelsen forteller at klubben har avlyst all planlagt aktivitet inntil videre som følge av dødsfallet. - Dagens trening i Havlimyrhallen er avlyst, Start 2 sin treningskamp har også blitt avlyst, det samme er en planlagt sponsorlunch på Sør Arena. Dette er en svært tung dag for klubben og alle spillerne har fått fri, sier Emanuelsen til Fædrelandsvennen.