Sørnett
En gruppe ungdommer nyter lunsjen som de har vært med å lage.
 Foto: Jasmine Marie Agas Ramos

En gruppe ungdommer nyter lunsjen som de har vært med å lage. Foto: Jasmine Marie Agas Ramos

Trenden har snudd:

Flere blir frivillig

Generalsekretæren i Frivilligheten Norge, Stian Slotterøy Johnsen, merker en oppgang.

Publisert:

Sist oppdatert: 26.05.2023 kl 10:02

Utenom en sosial møteplass for ungdommer, tilbyr Fellesverket også leksehjelp. Her er de i fullgang med mattelekser.
 Foto: Jasmine Marie Agas Ramos

Utenom en sosial møteplass for ungdommer, tilbyr Fellesverket også leksehjelp. Her er de i fullgang med mattelekser. Foto: Jasmine Marie Agas Ramos


- Vi så at det var en tydelig nedgang av frivillige under pandemien, men i 2022 snudde trenden. Vi tror at nedgangen var knyttet til restriksjonene under pandemien som gjorde at arrangementer måtte avlyses, sier Slotterøy Johnsen.

Ved inngangen til Fellesverket blir alle møtt med en oversikt over alle frivillige og når de er tilstede.
 Foto: Jasmine Marie Agas Ramos

Ved inngangen til Fellesverket blir alle møtt med en oversikt over alle frivillige og når de er tilstede. Foto: Jasmine Marie Agas Ramos


Bekrefter oppgangen
Daglig leder i Kristiansand Røde Kors, Sigrun Tara Øverland bekrefter denne oppgangen og merker flere som melder seg frivillig.

- Under pandemien så var det få som meldte seg. Jeg merket etter nyttår i år at det har kommet flere. Jeg vet ikke om vi er på gamle takter, men det har vært mye mer det siste halvåret, sier hun.

Ungdomsskole elevene Yasmin Ahmed Ali (14) og Hala Ahmad Amayri (15) kommer en til to ganger i uken til Fellesverket. De syntes at Fellesverket er avslappende og koselig å være tilstede etter lange skole dager.
 Foto: Jasmine Marie Agas Ramos

Ungdomsskole elevene Yasmin Ahmed Ali (14) og Hala Ahmad Amayri (15) kommer en til to ganger i uken til Fellesverket. De syntes at Fellesverket er avslappende og koselig å være tilstede etter lange skole dager. Foto: Jasmine Marie Agas Ramos


Øverland sier at de står på stands, legger ut annonser på nettsiden frivillig.no og drar ut på skoler for å rekruttere flere. Hun forteller at det er tre aktiviteter som er svært populært blant frivillige.

- Fellesverket har vært ganske godt kjent det siste året. Besøkstjenesten og hjelpekorpset er også populært. På hjelpekorpset har vi mer enn 50 frivillige på ventelisten som håper å komme til grunnopplæringen til høsten, sier hun.

På Fellesverket blir det alltid servert gratis lunsj. Hege Larsen forteller at ungdommene som kommer innom er med å lage maten.
 Foto: Jasmine Marie Agas Ramos

På Fellesverket blir det alltid servert gratis lunsj. Hege Larsen forteller at ungdommene som kommer innom er med å lage maten. Foto: Jasmine Marie Agas Ramos

Litt uforutsigbar
Fellesverket som er initiert av Røde Kors er et gratis aktivitetssenter for unge mellom 15 – 25 år. I dag har de mellom 20 – 30 frivillige og ca. 10 stykker i arbeidstrening/praksis.

Hege Larsen viser ønskekrukken hvor alle kan skrive ned ønsker til retter som kan lages.
 Foto: Jasmine Marie Agas Ramos

Hege Larsen viser ønskekrukken hvor alle kan skrive ned ønsker til retter som kan lages. Foto: Jasmine Marie Agas Ramos


- De som er i praksis, er elever fra ungdomsskolen, videregående skole, folkehøyskolen og universitetet. Vi har også ungdom og voksne i språktrening, sier kjøkkenansvarlig, rådgiver og veileder for de frivillige og ungdommene på Fellesverket, Hege Larsen.

Det finnes ulike aktiviteter som er tilgjengelige på Fellesverket. Hani Ahmad og Mahmoud Kahlil benytter seg av biljardbordet.
 Foto: Jasmine Marie Agas Ramos

Det finnes ulike aktiviteter som er tilgjengelige på Fellesverket. Hani Ahmad og Mahmoud Kahlil benytter seg av biljardbordet. Foto: Jasmine Marie Agas Ramos


Larsen forteller at frivilligheten er litt uforutsigbar og at det derfor fort kan svinge på hvor mange frivillige som er på Fellesverket til enhver tid.

- Vi trenger alltid nye engasjerte og initiativrike frivillige som trives med ungdom. Det er fint å være mange frivillige sammen som gruppe på Fellesverket, for å kunne møte de ungdommene som kommer, sier hun.