Sørnett

Turist i egen by

21.mai er det duket for en ellevill attraksjonsdag i Kristiansand. Museumer, båttur, byvandring, kreativt verksted og botanisk hage er noen av gratisaktivitetene som står på agendaen.

Publisert:

På søndag arrangeres det "Turist i egen by" i Kristiansand. Med forhåndsbestilt billett er det gratis inngang på alle festlighetene.

Her er oversikten:

MS Maarten - Bli kjent med skjærgården utenfor Kristiansand, få frisk sjøluft, og kjenn bølgene skvulpe. Båtturen tar ca. 1,5 timer. Det er dessverre begrenset kapasitet (max 100 personer) så førstemann til mølla gjelder. M/S Maarten ...kjører gratisturer kl. 11.00 og kl. 13.00. Avgang fra kai 6 nedenfor tollboden.

Stiftelsen Arkivet Åpent 10-15. Guidet omvisning kl. 10.30 og kl. 13.15. Historien om Gunvald Tomstad er en av dem du får høre når du besøker den nye utstillingen «Brennpunkt Arkivet». I to år levde han et livsfarlig dobbeltliv. Offentlig var han NS-leder. I det skjulte var han motstandsmann og hemmelig agent under kodenavnet "Tom".

Aquarama - Åpent 10-19. Det blir gratis trening i treningssenteret på Aquarama hele dagen. Delta på en løpetime kombinert med en styrkeøkt eller en dansetime med flere forskjellige sjangre. Her blir det masse rytmer, god musikk og god stemning. Avslutt dagen som sliten turist med 2 for 1 på Aquarama Spa fra kl. 16 til kl. 18.

Sørlandets Kunstmuseum - Åpent 12-16. Opplev den fantastiske utstillingen DISTANCE av Jeppe Hein som åpner 20.mai. i tillegg kan du se utstillingen: Byen og landsdelen. Fra samlingen 2015—2017 og Å bygge en samling. I sist nevnte utstilling, Å bygge en samling, blir det omvisning kl. 13 og 14.30. Omvisningen varer ca. 1 time.

Kristiansand og omland guideforening - Opplev den fantastiske byen vår til fots. Guideforeningen arrangerer to byvandringer med start fra Kai 6(nedenfor tollboden), med avgang kl. 11.15 og kl. 13.15. Varighet ca. 1,5 time. Det er en begrensning med 35 personer pr.tur.

Kristiansand museum - Åpent 12-16. På Kristiansand museum kan du oppleve å være inne i de gamle husene på Setesdalstunet. Dette er en opplevelse i seg selv. Her kan du kjenne lukten av gamledager mens du tar inn over deg historien disse byggene forteller deg. Ett av de tre stabburene som man finner på tunet, et tre etasjers loft fra Nomeland, som er blitt datert helt tilbake til 1580! I Bygaden ligger Konsul Mørchs Paviljong Café som holder åpent denne dagen. Her serveres kaker, vafler, brus og kaffe.

Kristiansand kanonmuseum - Åpent 11-17. I flott turterreng på Møvik utenfor Kristiansand ligger et kanonbatteri fra andre verdenskrig. Kanonen på Møvik er verdens nest største kanon noensinne montert på land og er et spennende skue for store og små. Stedet ligger ca. 10 km vest for Kristiansand på Møvik fort. Opplev et hyggelig turområde med en fantastisk utsikt over skjærgård og Skagerrak.

Odderøya museumshavn - Åpent 11-16. Denne dagen tar vi frem alle uteaktivitetene. Her blir det maritime aktiviteter for hele familien. Har du prøvd å lage buttons før? Du kan også brette papirbåter og lage barkebåter. Kanskje klarer du å fange noen krabber på bryggekanten? Krabbesnøre lager du også her. Utenfor står det store bassenget slik at sjøsetting av båtene vil gå som en lek og krabbefangsten kan beskues på nært hold. Kanskje dukker Pelle-Krabbe opp? Blir du fysen på noe godt, selges det vafler og kaffe i "kabyssen". Museumsbutikken har et bredt tilbud av maritime leker – så her kan du finne både bursdagsgaver og kanskje også noe til deg selv.

Byvandring i Kvadraturen med Vest-Agder-museet - Visste du at det som var byens største trebygning huset kriminelle og fattige, eller at det var i Posebyen at byens fattige bodde? Bli med på en spennende vandring gjennom Kvadraturen med fokus på forholdene for Kristiansands fattige på 1700- og 1800-tallet. Turen går gjennom deler av kvadraturen og fokuserer på historier knyttet til fattige i Kristiansand i tidligere tider. Turene går kl 12 og kl. 14 fra utenfor hovedinngangen til Kvadraturen skolesenter. Turen varer ca. en time.

Kristiansand Domkirke - Åpent 11-16. Domkirken inviterer til Gudstjeneste kl. 11.00. Etter dette vil Domkirken holde åpent og det blir konsert kl. 13.00-13.30

Makerspace Norway - Åpent hus 10-16. Makerspace er et sted hvor medlemmer får tilgang til et kreativt miljø med verktøy, maskiner, plass og kunnskap i et fellesverksted på over 800 kvm. Få guidet omvisning i verkstedet kl. 12 og kl. 14. Se folk jobbe med forskjellige prosjekter i de ulike avdelingene i tre, tekstil, keramikk, prototype og tekstil, hvor forskjellige maskiner blir tatt i bruk som f.eks. 3D-printer, laserkutter, dreiebenk og CNC-maskin.

Kongsgård kolonihager - Åpent 12-16. Kongsgård kolonihager er den eneste kolonihagen i Kristiansand. Anlegget ble etablert i 1910, primært for dem av byens borgere som ikke hadde tilgang til egen hage.Det er et flott område å spasere i. Hagen omfatter 109 parseller, de fleste med små fargerike hytter. Ta en pause for å kjøpe kaffe og vafler, det er og et marked der du kan få kjøpt vekster til pynt og til å spise. Kanskje er det andre ting å få kjøpt også. Velkommen til kolonihagen.

Agder Naturmuseum og Botaniske hage - Åpent 12-16. På Agder naturmuseum og botaniske hage vises utstillingen «Kravlende kryp». Store taranteller, små sorte enker, kjempetusenbein og skolopendere, skorpioner og kakerlakker som hveser og mye mer.