Sørnett

- Vi kan alltids bli bedre

Kristiansand brann- og redningsvesen på TRG-øvelse. Foto: Celina Vaage Mølstre

Kristiansand brann- og redningsvesen på TRG-øvelse. Foto: Celina Vaage Mølstre

Brann- og redningsvesenet driver ikke bare med brannslukking, men dekker også andre områder som vanndykking, røykdykking, trafikkulykker og tauredning. I tillegg blir det stadig stilt høyere krav til brann- og redningsvesenet i Norge. Derfor er det mye for brannvesenet i Kristiansand å øve på. Torsdag var det øvelse.

Publisert:

Det er torsdag og klokken slår 10.46. Utrykningsleder Geir Klev har sendt ut melding om utrykning til teamet på brannstasjonen i Kristiansand. I dag er det en øvelse i forbindelse med tauredning. På plassen står allerede brannvesenets nye stigebil som først og fremst var ment for å hjelpe kranførere.

- Vi har ei tauredningsgruppe (TRG) som i utgangspunktet ble opprettet for kraner. Kranførere er ganske høyt oppe og de hadde vanskeligheter for å øve på slike ting som dette. Derfor har vi kjøpt litt utstyr og vi øver på å ta folk ned fra kran og andre høye ting, sier Klev.

Fremme på stedet

Etter syv minutter er to brannbiler fremme på stedet. Teamet samler seg for å legge en plan, de finner fram utstyr og gjør seg klar. Vanligvis er teamet fire personer og utrykningsleder på slike utrykninger, men fordi det er øvelse er det litt flere i dag. De klatrer opp stigen fra stigebilen og opp på toppen av fjellet. Det begynner å regne som gjør fjellet glattere og mer risikabelt for både teamet og personen i nød.

[img173871_2RM]

- Ja det finnes alltid en risiko, men vi har godt med sikringsutstyr og vi har alltid to forankringer slik at hvis den ene ryker så har vi en til. Fokuset ligger på hva vi skal gjøre, men av og til kan det være veldig glatt. Da kan man få en skremmende opplevelse, ellers tror jeg at folk er fokuserte og føler seg sikker, sier Klev.

Reddet

En brannmann heises ned i sele til personen i nød og fester dem sammen. På veien ned er det noen stopp innimellom for å forsikre at alt går etter planen. Utrykningsleder kommer bort med båre klar til personen og en halvtime etter alarmen gikk er personen nede i sikkerhet og blir fraktet bort. Selv om redningen var uproblematisk og gikk etter planen så var det likevel bra at personen denne gangen var en dukke. Men utrykningsleder Klev forteller at det ikke er personer de nødvendigvis redder mest av.

- Det er ikke så veldig ofte vi er ute på slike utrykninger hvor en person har satt seg fast, men det hender en del at hunder setter seg fast, så det er kanskje det vi har hatt flest av, sier Klev.

Mye å øve på

Klev forteller videre at brannvesenet har øvelse nesten hver vakt og at de har mye som de må øve på. Alle skal også kunne alt og det er ingen spesialisering, men det kan forekomme omrokkeringer.

- Vi har så mange oppgaver og et veldig vidt spekter at vi har behov for å øve på alle tingene vi gjør, sier Klev.

[gallery type="slideshow" td_select_gallery_slide="slide" ids="174060,174062,174066,174067,174068,174069,174070,174071,174072,174073,174074,174075"]