Sørnett

Vil ha flere lærlinger

Statsminister Erna Solberg oppforder næringslivet og utdanningsinstitusjonene på Sørlandet til å prioritere lærlingeplasser.

Publisert:


Tirsdag talte Erna Solberg på den årlige Agderkonferansen, som hadde Læringslivet som tema. Men statsministeren fokuserte lite på akademiske studier og doktorgrader, men derimot på behovet for lærlingeplasser.

Yrkesfag 

- I den sørlige landsdelen er det en spesiell utfordring med mangel på lærerplasser til ungdom som tar yrkesfag, sa Erna Solberg i sitt foredrag under Agderkonferansen i Kilden tirsdag.

På Agder er en av de stedene i landet det er vanskeligst for unge å få lærlingeplass.
- Dette må vi gjøre noe med, sier hun.

Solberg mener at det offentlige må ta mer ansvar og at kommunene må jobbe for å ta imot flere lærlinger. - Det er viktig at ungdom å få læreplass. Uten læreplass er det mange som mister motivasjonen og rett og slett ikke orker mer. Det fører til slutt til at de  faller ut av arbeidslivet, noen som er veldig synd.

Agder må se til andre som er gode på dette. -Forsvaret gjør en fantastisk jobb på dette området. De har mange læreplasser og god oppfølging av sine elever.

"Hull i CVen"

Solberg trakk igjen fram, som i nyttårstalen sin, at det er for mange som har "hull i cven". - Vi må gi mer hjelp til de som har fått for lite læring slik at de kan komme seg ut, eller tilbake i arbeid. Vi trenger mange fagarbeidere i

fremtiden. Så lenge det er vanskelig å få lærlingeplasser, frister ikke denne studieveien, sa hun.

I tillegg til å snakke om flere lærlingeplasser på Sørlandet snakket også Solberg om det norske kunnskapssamfunnet og om lærerløftet, som er noen av regjeringen store mål.  

Etter at Erna Solberg hadde forlatt konferanselokalet, tok hun seg tid til å snakke direkte med Sørnetts utsendte.

Har statsministeren noen råd til de som velger usikre yrker for fremtiden? 

- Journalistyrket er jo et sårbart yrke, men dere kan jo brukes til så mye. Jeg har flere rådgivere som er tidligere journalister, sa hun før hun hastet avgårde ut i den svarte mercedesen som ventet på å ta henne videre.

Fornøyd med besøket 

Ordfører Arvid Grundekjøn er fornøyd med besøket av statsministeren.

- Besøket har vært fint, vi har rukket veldig mye. I går spiste vi en hyggelig middag sammen. Vi diskuterte bland annet situasjonen på E 39, der er vi begge enige om at det må gjøres noe snart, sier han.