Sørnett

Vil ha panten din

Panterne Silje og Martin står nå sammen med Klemetsvold på en butikk i Ås for å samle inn dagens pantefangst. (Foto: Privat)

Panterne Silje og Martin står nå sammen med Klemetsvold på en butikk i Ås for å samle inn dagens pantefangst. (Foto: Privat)

I syv måneder har rusmisbrukere i Trondheim blitt ønsket velkommen til arbeidslivet ved å gå fra dør til dør og ta imot panteflasker. I morgen kommer Panterne til Kristiansand.

Publisert:

- Vi håper at både studenter og ansatte tar med seg all den panten de har i morgen, sier frivillig leder for Panterne, Chris Klemmetvold.

I morgen kommer han til Universitetet i Agder for å samle inn panteflasker.

- Jeg håper helt klart at Kristiansand klarer å slå Oslo, sier han.

Panterne er et prosjekt som startet i Trondheim for ni måneder siden. For å samle mer penger reiser nå Panterne rundt i landet, og målet er å samle inn til sammen 100 000 kroner.

- I Oslo samlet vi inn 10 000 kroner, men vi hadde håpet på mer. Vi håper på bedre oppslutning i de andre byene, sier Klemmetvold.

Panter for rusmisbrukere

- Målet er å hjelpe rusmisbrukere. Gjennom programmet får de både arbeids- og livstrening, forteller Klemmetvold.

Nå skal prosjektgruppen, som består av både entrepenørstudenter og rusmisbrukere, sette stødigere bein under prosjektet. Det gjør de med en ni dagers lang reise gjennom landet.

- Vi skiller oss ut fra bedrifter som bare er ute etter å tjene penger, og organisasjoner som bare tar imot penger. Målet med dette prosjektet er at det til slutt skal bli finansielt bærekraftig selv.

I morgen vil Panterne ha en hovedbase ved Universitetet i Kristiansand.

Klemetsrud oppfordrer da også både privatpersoner og bedrifter til å ta kontakt dersom de sitter med mange panteflasker.

- Vi kjører rundt, og kommer gjerne hjem til folk for å hente flasker, sier han.

Tredje stoppested

Når Sørnett ringer Klemmetvold står han sammen med panterne Silje og Martin, som helst ikke vil ut med etternavn, ved panteautomaten i en butikk i Ås. Lyden av flasker som glir nedover automaten og piping i bakgrunnen skaper støy i telefonen.

- Vi har nettopp vært på universitetet i Ås, og nå har vi bilen full av pant. Vi har også mottatt pengegaver fra bedrifter, sier han fornøyd mens flaskene pantes.

Grimstad og Kristiansand er Panternes tredje stoppested.

- Vi skal ha en hovedbase på Gimlemoen fra klokken 11.00 i morgen, og vil samtidig reise rundt til de som melder interesse.

Vil utvide prosjektet

Per i dag vil pengene brukes til å skape større stabilitet rundt prosjektet i Trondheim.

- Det skal kunne drive seg selv, uavhengig av økonomisk hjelp fra andre, forteller Klemmetvold.

Når prosjektet blir finansielt bærekraftig, håper Klemmetvold på å utvide til resten av landet.

- Vi ønsker først stabilitet i Trondheim, for å være helt sikker på at det fungerer. Deretter vil vi utvide til større deler av landet, avslutter han.