Sørnett

17 år gammel institusjon stenges: - Ville ikke vært foruten

Josef Lode (21) og Erlend Finstad Henriksen (24) synes det er trist at gateakademiet legges ned. Foto: Sindre Nalum

Josef Lode (21) og Erlend Finstad Henriksen (24) synes det er trist at gateakademiet legges ned. Foto: Sindre Nalum

Gateakademiet har vært en institusjon på Samsen Kulturhus i Kristiansand. 30. Juni i år er det slutt.

Publisert:

For 17 år siden startet et ungomsinitiert prosjekt kalt Ugress, som trengte et sted å være. Dette vokste til det vi i dag kjenner som Gateakademiet. Det er et alternativt undervisningstilbud for ungdom som ikke er tilknyttet skole eller jobb.

- Det har over de siste årene vært dårlig rekruttering, selv om det har tatt seg litt opp igjen i år, sier avdelingsleder Tor Egil Vaule Andersen.

Ville ikke vært foruten

Erlend Finstad Henriksen (24) og Josef Lode (21) er to av elevene ved Gateakademiet. De synes det er trist at tilbudet forsvinner for nye ungdommer.

- Gateakademiet har hjulpet meg mye på veien videre og fått meg til å finne ut av hva jeg vil. Jeg vet ikke hva jeg skulle gjort uten, sier Henriksen.

- Det er utrolig trist at et så forebyggende tilbud forsvinner. Det hjelper sårbare ungdommer og gir muligheter til de som har falt utenfor, sier Lode.

Han forteller at Gateakademiet har gitt ham en mulighet til å vokse som menneske, og at det har det betydd muligheter han ikke har hatt tidligere.

- Gateakademiet har hjulpet meg til å kunne ha tillit til andre mennesker igjen, for det er noe jeg har slitt med.

Positiv opplevelse 

- Veilederne har betydd mye. De er hensynsfulle hvis det skjer noe. De stiller opp, og snakker med deg. Jeg kommer fra et belastet miljø, og har ikke hatt så mye tidligere. Gateakademiet har ført meg i en positiv retning, og det er trist at andre ikke får muligheten til å oppleve det samme, sier Lode.

Avsluttede samarbeid avgjørende

[img187862_2RM]

- Tidligere har vi hatt samarbeid med NAV, men det forsvant for tre år siden. Dette var en ordning som gjorde at personer som har falt utenfor ble sendt over til oss, men nå som dette har stoppet, har det påvirket rekrutteringen, forteller Andersen.

Gateakademiet hadde også et samarbeid med fylkeskommunen som gjorde noe av det samme, men det forsvant i 2017. Allerede da måtte de kutte ett av verkstedene.

- Det er klart at det er trist at det nå legges ned, men det vil være likeverdige tilbud tilgjengelig for ungdommer som er i samme situasjon. Selv om Gateakademiet forsvinner ønsker vi å komme med et nytt tilbud til ungdommer mellom 15-25 år. Ingen konkrete planer er satt, men det jobbes kontinuerlig med attraktive tilbud til målgruppen vår. Vi har en formidabel kompetanse på huset, og vi vil videreføre den kompetansen til noe godt for ungdommer, sier avdelingslederen.