Sørnett

- 17. mai trenger ikke å være perfekt

- Jeg prøver å gi slipp på å gjøre 17.mai feiringen perfekt, forteller Liv Gravdahl (Hurryliv). Foto: Celina S. Pedersen

- Jeg prøver å gi slipp på å gjøre 17.mai feiringen perfekt, forteller Liv Gravdahl (Hurryliv). Foto: Celina S. Pedersen

Det forteller tiktok-influencer Hurryliv. I år blir 17. mai forskjellig fra de siste årene med koronapreget feiringer, men det er en ting som forblir den samme; den trenger ikke å være perfekt.

Publisert:

- Mange opplever at det er høye forventninger rundt 17. mai. Bordet skal dekkes og huset skal se plettfritt ut. Først skal man få barna i bunad før man selv skal ta på seg finstasen. Ting skal være så nær perfekt som mulig. Det vi glemmer er at en del av 17. maisjarmen er også barn som springer rundt med is rundt munnen og litt rot på bordet etter et godt måltid, sier Gravdahl.

Liv Gravdahl, også kjent som Hurryliv, lager videoer på Tiktok der hun tar for seg rydding i huset, organisering av kjøleskap, matlaging og liknende. Hun har per dags dato over 200.000 følgere på Tiktok. I samarbeid med Gyldendal har hun utgitt sin egen bok. Hun har sin egen nettbutikk, og på mandag 9. mai lanserte hun, sammen med komiker Mor Therese, sin nye podcast "Skravla går".

I år skal Gravdahl feire 17.mai i utlandet, men hun forteller at hun tradisjonelt sett feirer nasjonaldagen sammen med familien.

- 17. mai er en hel dag bare for familien, midt i en travel hverdag, forteller hun.

Hun forteller at hun liker å ta med besøket ut, for å grille. Det hjelper å holde ting ryddig og rent, noe som er viktig for Gravdahl. Når hun har besøk må hun slippe tak i disse tankene om at ting skal se perfekte ut, og la ting være som det er; men det stopper henne ikke i å rydde med en gang gjestene drar, sier hun, samtidig som at hun ler litt av seg selv.

Selv om hun er kjent for å være ryddig, må hun også gi litt slipp.

Gravdahl sliter med at hun føler en trang til å støvsuge og rydde av bordet, selv når hun har gjester og gjerne burde kose seg. Hun sammenlikner rotet med en brann. Hvis hun ikke tar det med en gang sprer det seg. På 17. mai prøver hun å ikke tenke slik, for uansett hvor hardt en stresser, vil ikke ting alltid være perfekte. Da er det bedre å bruke den energien på å kose seg.

Hun velger heller å forberede seg litt på forhånd.

- Vaskemaskinen må stå tom, for da går det mye fortere å rydde av bordet. Om vi skal være veldig mange så går det i papp tallerkener, det er veldig greit, for på 17.mai vet man ikke alltid om man skal være inne eller ute, sier Gravdahl.

Hennes største tips, uansett anledningen, er å kjøpe en robot støvsuger. Hun forteller at det hjelper å holde gulvet rent til alle tider, og at det har hjulpet henne ekstremt mye gjennom tidene.

[video width="288" height="512" mp4="https://sornett.no/wp_snt/wp-content/uploads/2022/05/Hurryliv-organiserer-kjøleskapet.mp4"][/video]

- Uryddig bord er en del av 17. mai sjarmen

Det forklarer Yvan Berje, småbarnsmamma fra Kristiansand. Berje mener en del av 17. mai er å akseptere at det ikke er unormalt når huset blir litt kaotisk til tider.

[img232683_2RM]

Det skal ligge flagg og pynt rundt omkring, det trenger ikke nødvendigvis å være ryddig. Hun forteller at man ikke bør bruke energi til å bekymre seg om dette i løpet av dagen; det er jo 17. mai! 

- Ikke prøv å hold det ryddig. Hvis du skal prøve å holde ting ryddig så går det ikke uansett, og da blir det kun masete og man ender kun opp med frustrasjon, med dette avslutter Berje intervjuet med et smil.