Sørnett

23-åring truet butikkbetjent med kniv

En 23 år gammel mann fra Kristiansand er tiltalt for forsøk på ran av en statoilstasjon i Elvegata oktober i fjor.

Publisert:

Den tiltalte gikk maskert inn i statoilstasjonen med kniv og truet til seg et pengebeløp tilsvarende omtrent 1300 kroner. Tiltalte sitter for tiden varetektsfengslet i Arendal.

Fire tiltalepunkter
23-åringen er tiltalt på fire punkter: Forsøk på ran, bruk av narkotika, oppbevaring av narkotiske stoffer og besittelse av kniv offentlig uten aktverdig grunn. Han erkjente straffskyld på samtlige av tiltalepunktene. Han er tidligere straffedømt tre ganger, samt bøtelagt flere ganger. Dommer informerte tiltalte om at han ikke er pliktig til å avgi forklaring. Han ønsket likevel å forklare seg for retten.

Påvirket tilstand
Tiltalte var påvirket under ransforsøket. Han innrømmet å ha inntatt store mengder alkohol, samt røyket hasj og tatt rohypnol i samvær med venner i en leilighet i nærheten av bensinstasjonen. Han redegjorde videre at han tok med seg en 21 cm lang kjøkkenkniv og gikk ut av leiligheten. Han hevdet at ranet ikke var planlagt, men en impulsiv handling fremkalt av pillene han hadde tatt.

Truet med kniv
Den tiltalte forklarte at han gikk rundt statoilstasjonen for å sjekke at det ikke var andre kunder i butikken. Deretter gikk han fort inn og overrumplet den kvinnelige ansatte som stod bak kassen. På overvåkningsvideo fra ranskvelden vist i retten, kom det fram at tiltalte hadde kniven under jakkeermet og viste den tydelig til den ansatte. Fra han kom inn til han forlot bensinstasjonen med ransutbyttet gikk det omtrent 20 sekunder.

Vitnet i saken var den kvinnelige ansatte som var på jobb på statoilstasjonen den aktuelle kvelden. Hun forklarte at hun ikke følte frykt da raneren trakk frem en kniv og truet til seg pengene. På bakgrunn av hennes opplevelse ble denne episoden betegnet som kun forsøk på ran i stedet for et fullbyrdet ran. Strafferammen på ransforsøk er opptil åtte måneder, mens et fullbyrdet ran er på ti måneder.

Seks måneders fengsel
Aktor la ned påstand om seks måneders ubetinget fengsel samt at tiltalte måtte betale statoilstasjonen 16.060 kroner i erstatning.

Tiltaltes forsvarer var enig i aktors påstand om straffeutmåling, men ønsket deler av dommen betinget. Når det gjelder erstatningskravet mente forsvarer at beløpet var for høyt.

Dommen i denne saken faller om to uker.