Sørnett

Å leve med endometriose

-Gleder meg til å få kroppen min tilbake

Endometriose rammer 10% av alle kvinner
 Foto: Illustrasjon av Helsedirektoratet

Endometriose rammer 10% av alle kvinner Foto: Illustrasjon av Helsedirektoratet

Endometriose, en smertefull og ofte oversett lidelse, påvirker millioner av kvinner verden over. Endometriose er ikke bare en sykdom, det er en kompleks lidelse som kan forvandle hverdagen til de som lider av den. Utforskningen av denne tilstanden avdekker ikke bare de fysiske utfordringene, men også de psykiske og sosiale konsekvensene som følger med.

Publisert:

Sist oppdatert: 28.02.2024 kl 17:58

Christine Njøten er an av mange kvinner som lever med denne lidelsen til daglig. Hun gikk i mange år uten å forstå hvorfor hun hadde så sterke menstruasjonssmerter. Når hun delte sine bekymringer ble hun aldri trodd, hun måtte da ta tak i dette på egenhånd. Hør mer om Christine sin kamp mot endometriose under.

Endometriose, en tilstand hvor vev liknende livmorens slimhinne vokser utenfor livmorhulen, påvirker 6-10% av kvinner og gir ofte uutholdelige smerter. Vanlige symptomer inkluderer sterke menstruasjonssmerter, smerter ved eggløsning og kroniske bekkenplager, behandlet med NSAIDs og hormonterapi som p-piller.

Endometriose, en betydelig årsak til ufruktbarhet, rammer opptil 50% av kvinner med fertilitetsproblemer. Opptil 70% av kvinner henvist for kroniske bekkensmerter lider av endometriose.

Kvinner med endometriose uten symptomer trenger ikke nødvendigvis behandling. Økt bevissthet, tidlig diagnose og støtte er avgjørende for å takle denne utfordrende tilstanden og gi kvinner den nødvendige hjelpen for å leve et fullverdig liv med endometriose.