Sørnett

Advarer mot glatte veier

Kjør forsiktig om morgenen er rådet fra både meteorologen og NAF. Foto: Herman Folvik

Kjør forsiktig om morgenen er rådet fra både meteorologen og NAF. Foto: Herman Folvik

Både meteorologen og NAF ber folk ta ansvar når de skal ut på veiene fremover.

Publisert:

- Det vil bli litt glatte forhold i dagene vi har i vente. Temperaturene går ned mot 0 på morgenen og natta, og det vil bli tåkeskyer. Spesielt om morgenen kan man vente seg disse tåkeskyene som gjør at det blir glatt på veiene, sier Rafael Escobar Løvdahl, meteorolog i meteorologisk institutt.

Han får støtte fra Norges Automobil-Forbund (NAF).

- Folk må følge med på værmeldingen, både korttidsvarselet og langtidsvarslingen.  Vi er litt inne i en mellomfase nå mellom sommer- og vinterkjøring. Da er det ofte at det kan gå litt galt, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Vinterdekk

Den siste uken har det vært flere trafikkulykker i Kristiansand, blant annet ved to tilfeller på Varoddbrua. Det har ført til lange køer og frustrerte bilister. Løsningen skal ikke være så krevende.

- Det gjelder å avpasse farten, avstanden og ta ansvar. Det gjelder også å ha riktig dekk, sier Inger Elisabeth Sagedal, kommunikasjonssjef i NAF.

Allerede nå kan det lønne seg å bytte ut sommerdekkene, mener Engebretsen.

[img133275_2LM]

- Det er veldig viktig for kjøringen å ha riktig dekk, og er du usikker så må du ikke kjøre. Det er førerens ansvar å ha bilen skodd for å ferdes på veibanen. Vinterdekk er nok lurt nå, sier han.

Piggdekk kan først brukes 1. november med unntak av Nordland, Troms og Finnmark hvor datoen er 16. oktober.

Planlegg

NAF mener også at bilførere må tenke lengre frem i tid.

- På høsten blir det glatt når det er kaldt. Og hvis det kommer litt regn om natta blir det enda glattere enn bare hvis det kommer tåkeskyer. Det gjelder å ta ansvar og tenke noen dager frem i tid, spesielt hvis man skal ut på lengre turer.

Meteorologen kan sikre folk om at snøen ikke kommer ennå i Kristiansand.

- Nei, det vil bli stabilt bra vær fremover, men vi advarer mot glatte veier på morgenen, understreker Løvdahl og legger til.

- Onsdag morgen var det bare en varmegrad ved målestasjonen vår på Kjevik. I Sirdal derimot målte vi 4,4 minusgrader. Folk bør følge med på værvarselet, sier Løvdahl.