Sørnett

- Advent når det er advent, jul når det er jul

FORNØYD: Aud Sunde Smemo var fornøyd med oppmøte 2. søndag i advent. FOTO: Tim Høgli Nilsen

FORNØYD: Aud Sunde Smemo var fornøyd med oppmøte 2. søndag i advent. FOTO: Tim Høgli Nilsen

For mange er kirkeklokker, kor og andakt en stor del av førjulstradisjonene. Hvert år samles flere hundre mennesker 2. søndag i advent for å delta på konserten "Alle byens kor" i Kristiansand domkirke.

Publisert:

Konserten "Alle byens kor" blir holdt 2. søndag i advent hvert år, her samles byens kor seg og synger julesanger og sanger med religiøs betydning. Denne konserten har tradisjonelt sett tiltrukket mye folk, i år var intet unntak. Sokneprest, Aud Sunde Smemo er ikke overasket.

- I dag var hvert fall 500 besøkende her, dette er en konsert som det alltid kommer masse folk på, forteller en fornøyd Smemo.

Tradisjon
Smemo tror hun har svaret på hvorfor det kommer så mange til Kristiansand domkirke hver år.

- For mange er dette en førjulstradisjon, dessuten er mange av de som møter opp her familier og bekjente av personer som synger i korene her, da er det naturlig at det kommer en del. Det er også en gratiskonsert, det er det ikke så mange av på denne tiden året, forklarer Smemo.

"For mange er dette en førjulstradisjon"

En av de som hadde nær familie på scenen og var på konserten, er Aidan Doughty. For han er det også tradisjon tro å besøke domkirken 2. søndag i advent.

- Min far synger i koret Stemmebruget, så jeg pleier å få med meg adventskonsertene hans kor deltar i, så denne konserten er blitt en familietradisjon for oss, sier Aidan.

[img198847_2RM]

Samles og synger sammen
For sokneprest Smemo er det viktig at vi skiller mellom advent og jul, men at julekonsertene trekker mange folk i førjulsperioden.

- Selv om det blir sunget mye julesanger denne dagen, så er vi ganske nøye på å ha advent når det er advent og jul når det er jul, så vi har ikke begynt på julen enda. Denne dagen er søkelyset på å samles og synge sammen, det er fint hvordan så mange synger sammen, som et stort korslag, utdyper Smemo.

Aidan syntes også det er fint at så mange samles i kirken, til tross for at selv ikke er troende.

- Jeg er ikke religiøs, for mange handler det om å samles og skape julestemning. Jeg drar også på lysshowet på torget og andre konserter hvor pappa opptrer, jeg syntes det er fint, forteller Aidan.

[img198847_3LF]

Kristiansand domkirke har flere konserter og arrangementer denne måneden, mer om disse kan du finne her.

Her kan du lese om Human-etisk forbund sitt forhold til jul