Sørnett

Agders gatemagasin i motgang

Nedgang i salg har ført til færre selgere og opplag, og i verstefall produksjonsstopp.

Publisert:

Gatemagasinene Ekko i Bodø og Virkelig i Tromsø slår seg sammen grunnet økonomisk nedgang. Også her i sør har virksomheten blitt mindre lønnsom. At gatemagasinet Klar har slitt økonomisk er ikke helt nytt; 16. oktober 2012 skrev Sørnett at publikumet svikter (se relaterte saker). Situasjonen ser ikke bedre ut nå, ifølge redaktør Oddmund Harsvik.

- Hvis salgstallet ikke stiger, blir vi kanskje nødt til å stoppe produksjonen av bladet, sier redaktøren.

[faktaboks]Harsvik forteller at i takt med synkende opplagstall, fra 17 000 på det meste til 4 000 nå, har også antall selgere minsket. Nå er det 40 faste selgere i Agder, men tidligere har det vært opp mot 150.
- Vi har fått økonomisk støtte, blant annet fra Fædrelandsvennen. Dette har vært veldig nyttig. Vi får også mye klapp på skulderen og gode tilbakemeldinger, men det er fortsatt veldig viktig at folk kjøper bladene, sier Harsvik.

I neste utgave av Klar er temaet glede, og i magasinet kan man lese intervjuer med selgere om deres liv. Etter neste utgave går magasinet fra tabloidformat til A4-format.  Det tidligere månedsmagasinet skal nå gis ut hver sjette uke av økonomiske årsaker.

Vil ikke svikte

Harsvik vil gjøre det han kan for at Klar skal fortsette tross nedgangstider.
- Selgerne har ofte blitt sviktet opp igjennom livet. Jeg vil ikke at de skal miste denne muligheten og føle seg sviktet igjen. Dette gir oss en drivkraft til å fortsette, mener han.
- Gatemagasiner har hjulpet folk ut av dårlige miljøer og har gjort at mange har klart å komme seg opp på beina i stedet for å tigge eller stjele for å tjene penger. Nå som selgerne får et nei takk av forbipasserende så ofte, er det lett å gi opp og falle tilbake, forteller Harsvik.

Samfunnsnyttig

Klar-redaktøren opplyser at bedriften har en verdi utover det å selge magasiner.
- Vi tilbyr selgere samtaler, klær, støtte og veiledning til å gjennomføre gjøremål og annet som ellers ville krevd tid og ressurser av for eksempel NAV og kommunen, forteller han.