Tips oss:
Tips
38 14 51 30
Kontakt
Trygve Grøsland (78) og Grete Lyng (68) holder seg spreke med Turistforeningens seniortilbud. Foto: Haakon Marius Dyremyhr
Forskning viser at aktivitet øker bentettheten. Trygve Grøsland holder seg aktiv gjennom turistforeningen, og har tro på forskningsresultatene.
Lena Rustan Fidjestad
Publisert: 06.11.2011 kl 21:29
Norge ligger i verdenstoppen når det gjelder benbrudd. Benskjørhet rammer særlig eldre, og er en viktig årsak til benbrudd. Halvparten av kvinnene og hver fjerde mann vil få et benbrudd i løpet av livet. Stipendiat ved Universitetet i Tromsø, Bente Morseth har i en fersk studie funnet en sammenheng mellom aktivitet og bentetthet.
- Min forskning viser at dersom personer over 20 år trener minst fire timer i uka, så får de høyere bentetthet og færre benbrudd senere i livet, forteller Morseth til Forskning.no.
Hun har i Tromsøundersøkelsen fått data fra 7522 personer som hun har fulgt gjennom flere år. På den måten har Morseth studert hvem som er aktive, hvem som har tett benbygning og hvem som rammes av benbrudd og benskjørhet.
Økning i seniorgruppene - Jeg er en gammel idrettsmann, og har trent jevnlig siden jeg var ung. Treningen har i alle år gitt meg energi og livsglede, og jeg tror den er noe av grunnen til at jeg er så sprek i dag, forteller Trygve Grøsland (78).
[img50659_2RM]
Han er en av personene som var med da Johannes Sandsdalen startet seniorturer for Kristiansand Turistforening for omtrent 20 år siden, og satt i styret i starten. I tillegg har han vært leder for turene i en årrekke.
- Siden seniorgruppen startet opp har vi hatt en jevnlig økning, også i år. En gang var vi så mange som 130 personer som dro på tur. Økningen skyldes nok at det er veldig mange som blir eldre. De eldre er generelt sprekere, og slutter i arbeid tidligere enn før. I tillegg til at gruppa har blir kjent gjennom jungeltelegraf, forteller Grøsland.
Vanlig aktivitet har innvirkning Forskning.no skriver at i tillegg til trening med høy intensitet og motstand, viser Morseth sine studier at også helt vanlig aktivitet, som å gå tur har innvirkning på bentettheten. Hvis man har en moderat aktivitet, får kvinner 20 prosent mindre risiko for benbrudd mens tallet for menn er på hele 35 prosent ifølge studiene.
- De som trente jevnlig hadde færre brudd i knokler som er utsatt for vektbelastning. Det vil si i hofte, ankel, lårben og bekken. Jeg så en klar tendens på at jo mer aktiv man er, jo lavere er risikoen for brudd i underkroppen, sier Morseth til Forskning.no.
Vektbelastning bidrar til sterkere ben - Vektbelastning bidrar til sterkere ben. Trening forebygger benskjørhet og benbrudd, sier overlege ved Sørlandsparken Spesialistsenter, Ove Kr. Austgulen, til Sørnett.
Han har tro på resultatene forskningen viser, men sier det er vanskelig å uttale seg om i hvilken grad pasientene som behandles har vært aktive.
- Men det jeg kan si noe om er at de som røyker generelt har dårligere ben, forteller han.
[img50659_3RM]
Økt livsglede - Uansett vær pleier jeg å være med de torsdagene jeg har anledning til det. De bidrar til økt livsglede og er sosiale, sier Alf Tesaker mens han tar seg nedover terrenget fra Sletteheia ved Kvarstein.
- Undersøkelsen stemmer nok helt sikkert. Det er klart at trening har en positiv effekt. Det er det ingen tvil om. Det er viktig å være vant til å holde seg i aktivitet og ikke stoppe opp, da blir det enda vanskeligere å komme i gang, mener Tesaker.
JEJUNE med rykende fersk debutskive: