Sørnett

Analog fototrend blant unge

Halvor Moseid. Foto: Privat.

Halvor Moseid. Foto: Privat.

Analog fotografering er voksende trend. Halvor Moseid (22) fra Grimstad er glad i å ta bilder og har den siste tiden startet å ta bilder på den gamle måten. Flere unge mennesker følger trenden.

Publisert:

 

Hvis man skal ta bilder analogt kan det være både gøy og utfordrende. Det finnes filmruller som bare har 12 bilder, men også opp til 36 eksponeringer. Derfor blir man ofte ekstra nøye med komposisjon, lys og motiv. Det er ikke som digitale kameraer hvor man kan knipse i vei.

Halvor Moseid har vært interessert i foto og film i mange år.

- Jeg gikk på Medier og kommunikasjon og etter det har jeg jobbet litt med film, mens på fritiden har analogfoto blitt en hobby som stadig vokser mer og mer, forteller Moseid.

En stor trend

På Instagram fant han først ut om analogt fotografi. Stadig flere unge mennesker henger seg med på trenden med å ta bilder på den gamle måten. På Instagram finnes det en hashtag, "filmisnotdead", som har i skrivende stund 15,7 millioner bilder på appen.

- Jeg fant først ut om analogt fotografi på Instagram for noen år siden. Etterhvert startet

jeg å følge flere forskjellige profiler som holder til rundt omkring i verden. Disse profilene ble stadig til større inspirasjon, sier Moseid.

Hvordan det fungerer

[img209433_2RM]

I 2016 ga David Sax, en kanadisk journalist, ut boken "The Revenge of the Analog". Boken handler om jo lenger teknologien kommer, jo mer realiseres vi at virkeligheten er det beste. Mot slutten av boken skriver Sax om de unge menneskene som er vokst opp med den digitale teknologien ikke er så begeistret. Men når de blir introdusert til den analoge blir de veldig opptatt av det og hvordan analogt fungerer.

- Jeg synes at analoge bilder skiller seg veldig ut fra foto fra et digitalt kamera. Hovedsakelig er det fargene og kvaliteten jeg liker godt, fortsetter Moseid. Det er mer spenning når man tar bilder analogt og det liker Moseid. - Man kan aldri vite helt hvordan bildene blir før de er fremkalt.

[img209433_3LM]

Hvis man skal ta bilder analogt må man ha et kamera, film og en plass å fremkalle bildene. Det kan bli en dyr prosess. Kameraer er ikke så vanskelig å få tak i. De finnes overalt på Finn.no, hvis ikke kan man spørre foreldre og besteforeldre om å ta en tur på loftet. Det er selve fremkallingen som tar tid og penger.

- Det er ganske så dyre priser på fremkalling av bilder og dette gjør nok at man ikke tar like mange bilder som man ellers ville gjort med et digitalt kamera. Det skaper mer press og spenning på at bildene skal bli bra, forklarer Moseid.

Tips for interesserte

Hvis man ønsker å ta bilder selv med et filmkamera, men ikke helt hva man skal velge og hvordan man skal gjøre det anbefaler Moseid et lite, enkelt kompaktkamera. "Point and shoot" kalles de ofte, man sikter og tar bilde.

- Jeg kan også anbefale et engangskamera i starten, om man liker det, så kan man kikke litt på et ordentlig kamera som et speilrefleks, sier Moseid.

Da bør man helst ha litt erfaring med manuelle innstillinger, ettersom mange av de eldre kameraene er manuelle mener han.

Klikk på bildene for å forstørre de

[gallery size="medium" ids="209719,209720,209648"]

 

Halvor sitt analoge prosjekt kaller han for "Analog Artistry" og har laget en Instagram-profil du kan sjekke ut.