Sørnett

Antall ID-tyverier vokser

ID-tyveri er den raskest voksende form for kriminalitet i vesten, og tar i gjennomsnitt 1,5 år å oppdage, ifølge en undersøkelse fra Tryg.

Publisert:

Vi etterlater oss stadig flere spor på nettet, og ifølge den siste SIFO-rapporten om Identitetstyveri, sier omlag 240 000 nordmenn at de har opplevd marerittet.


 - De rapporterer enten at det har blitt opprettet lån og kreditt i deres navn, at andre har kjøpt varer og tjenester i deres navn, eller at deres gode navn og rykte har blitt skadet ved slikt misbruk, forteller kommunikasjonssjef i Tryg, Roald Stigum Olsen.


Misbrukt på nettet


En spørreundersøkelse fra forsikringsselskapet Tryg viser at 71 prosent spurte kvinner og 56 prosent spurte menn er noe eller meget bekymret for at våre personlige opplysninger blir stjålet og misbrukt på internett. 63 prosent aner ikke hva de skulle gjort om de ble rammet.


- Vi kaller ofte ID-tyveri for det usynlige tyveriet, fordi alt foregår i det stille, sier Stigum Olsen.


Stille og usynlig


- Tyven sanker info om deg, og så snart han har nok personlige detaljer, som fødselsdato, en adresse og kort- eller kontonummer, er han klar til å misbruke informasjonen, og utgi seg for å være deg.


- Erfarne svindlere vet hvordan systemet fungerer. De skaffer seg kredittkort i ditt navn, og omadresserer gjerne posten din, for å sikre at du ikke får kontoinformasjon tilsendt. Når ID-tyven holder deg utenfor på denne måten, vil ingen tegn til svindelen dukke opp på din bankkonto, du mottar ingen brev om ubesvarte betalinger, sier Stigum Olsen.


- Det tar i snitt 1,5 år å oppdage ID-tyveri. Alt skjer i det stille og usynlig, og du har få og begrensede muligheter til å hindre det, sier Roald Stigum Olsen.


ID på avveie


Årlig bestilles rundt 2000 mobilabonnement med falsk ID, hundrevis av pass blir borte i posten, rundt 25.000 pass kommer på avveie, rundt 1000 av dem er stjålet, viser tall fra Politidirektoratet (POD). Ifølge Datatilsynet tyder dagens utvikling på at hver enkelt nordmann vil måtte regne med å bli utsatt for ID-tyveri flere ganger i løpet av livet.


- Dette oppleves som grenseoverskridende og ekkelt, for den som blir utsatt for dette. I verste fall kan du få ødelagt ditt forhold til banker og kreditt-institusjoner, forteller Stigum Olsen i Tryg.


Tungt å rydde opp i


- Det er du som blir sittende med bevisbyrden, overlatt til deg selv, uten hjelp fra myndighetene, sier kommunikasjonssjefen i Tryg.


 - Det tar i gjennomsnitt 2 år, eller 280 timer, å rydde opp etter ID-tyveri.