Sørnett

Anti-demokratisk utvikling i Nord Korea

KRITISK: Anders Holth Johansen er ikke sikker på om journalister i Nord Korea i det hele tatt kan kalle seg for journalister. I det minste ikke i vestlig sammenheng. FOTO: Øistein Norum Monsen

KRITISK: Anders Holth Johansen er ikke sikker på om journalister i Nord Korea i det hele tatt kan kalle seg for journalister. I det minste ikke i vestlig sammenheng. FOTO: Øistein Norum Monsen

Ferske tall for 2016 viser at Nord Korea er blant de dårligste når det kommer til pressefrihet.

Publisert:

Tall Sørnett kjenner til viser at Nord Korea ligger på nest siste plass når det gjelder pressefrihet. Med 83.79% hvor 100 er det dårligste, er Nord Korea kun slått av Eritrea. Det kommer fram hos det norske FN-sambandet Globalis. Anders Holth Johansen, utenriksjournalist i Dagbladet, kjenner godt til pressesituasjonen i det lukkede landet, og mener forskjellen på den norske og nord koreanske pressen er som natt og dag.
- Det er to forskjellige yrker. I Norge ser pressen fritt etter saker å sette kritiske spørsmålstegn ved. I Nord Korea blir emnene stort sett diktert, sensurert og må stå i tråd med det regimet ønsker seg. Den eneste likheten er at vi begge distribuerer bilder og tekst, forklarer Holt Johansen.

Les også: - Helt uvesentlig for dem hva vi skriver 

Holt Johansen stiller seg kritisk til hvor vidt pressen i Nord Korea i det hele tatt kan kalles for presse.
- De har ingen presse i ordet rette betydning. Alt er en del av propagandaapparatet. Det er statlig tv-kanal, eget internett som ikke er en del av the World Wide Web (www). All journalistikk er tilknyttet propagandaen.

Les også: Et lukket Nord Korea

Anti-demokratisk
Nord Korea prøver å fremstå som demokratisk, men det totalitære diktaturets regime er en dårlig skjult hemmelighet. I motsetning til blant annet Norge hvor pressen er med  på å forsterke demokratiet, mener Holt Johansen at det fungerer motsatt i Nord Korea.
- Pressen motarbeider helt åpenbart en demokratisk utvikling i landet. De er en del av det militære apparatet, som er helt grunnleggende anti-demokratisk.

Les også: Jang Jin Sung ble fengslet

Med blant annet et eget internett, og en diktator som har lagt sitt elsk på vestlige filmer med sin egen Nord Koreanske vri, er også Nord Korea et av få land som ikke har vært særlig preget av globaliseringen.
- De har et begrenset internett og nesten ingen radiostasjoner. Den eneste utviklingen de har hatt et Kim Jong-uns forelskelse i vestlige filmer. Slike filmer har de kopiert og forsøkt å gjøre så Nord Koreansk som mulig, sier en lattermild Holt Johansen.

Les også: NRK-journalist mistenkt for spionasje i Nord Korea

- Hva tenker du om Nord Koreas plassering som verdens nest dårligste når det gjelder pressefrihet?
- Jeg trodde de var på siste plass. Men i Eritrea vet man at flere journalister er blitt drept og fengslet. Pressen i Nord Korea er såpass kontrollert at det ikke finnes noe rom for kritisk journalistikk mot regimet, sier Holt Johansen som antyder at det ikke finnes journalister som våger å trosse regimets knallharde retningslinjer for journalistikken.

Nyheter Vis flere

Kampen mot marin forsøpling

Kampen mot marin forsøpling

Forskere bak ny studie beregner 170 billioner plastpartikler ut i verdenshavene. I Norge slippes det 19 000 tonn med mikroplast ut fra norske kilder på land hvert år. Med mikroplast som en global forurensning finnes det heldigvis flere som kjemper mot marin forsøpling i Norge.

Kristiansands unge sier deres meninger
Er gresset grønnere i Kristiansand?
Oppstart av IK Start kvinner har hjulpet på interessen for kvinnefotball i Kristiansand