Sørnett

Europakonferansen 2024:

Trusler mot demokratiet i Europa

Viktor Yushchenko under sitt foredrag

Viktor Yushchenko under sitt foredrag

Europakonferansen er hovedhendelsen for demokratiuka som er i gang nå og varer fram til 8.mai. Mye av fokuset under konferansen på Kilden 6.mai, var krigen i Ukraina.

Publisert:

Sist oppdatert: 08.05.2024 kl 14:22

Konferanseområdet på Kilden Teater og Konserthus

Konferanseområdet på Kilden Teater og Konserthus

Årets emne for konferansen var «Oppretthold og forsvar demokrati og menneskerettigheter i Europa 2024», hvor de skal snakke om fremtidig europeisk samarbeid, reparasjon og rettferdighet for Ukraina og kunstig intelligens og mennesker rettigheter.

Årets emne kommer ifra pågående hendelser i Ukraina, Gaza og resten av verden, og mange mener demokratiet er svakere nå en det har hvert på lenge.

Sunniva Whittaker, rektor for Universitetet i Agder og konferanse moderator.

Sunniva Whittaker, rektor for Universitetet i Agder og konferanse moderator.

- Konferansene hvert år handler om menneskerettigheter, demokrati og retsstaten, og det er jo naturlig å ha mye fokus på Ukraina. Det var det i fjord og året før, så får håpe da etter hvert at det blir mindre aktuelt, men det er jo litt trist at disse temaene blir mer og mer aktuelle, sier Sunniva Whittaker konferanse moderator og rektor for Universitetet i Agder.

Flere av foreleserne legger vekt på hvor viktig konferansen er, spesielt i år, og mange tilskuere legger merke til dette.

- Jeg synes konferansen er en bra opplevelse, og det er veldig utrolig å høre deres meninger, og hvordan mennesker bor i Ukraina under krigen. Det er veldig rørende for meg, sier Maria Athanasiou

Et av hovedtemaene for denne konferansen var krigen i Ukraina. Europakonferansen hadde invitert flere representanter fra hele Europa for å snakke om disse temaene.

En av dem var den tidligere statsministeren for Ukraina Viktor Yushchenko som holder foredrag om Ukraina som en essensiell del av Europa.

I sin tale fortalte han om hvordan Russland utvider grensene sine inn til andre land, og hvordan dette ikke bare er en enkelt krig som kun rammer Ukraina og Russlad, men en krig som vil påvirke hele Europa. Han la til at Putin selv sier at dette er en krig mot NATO og vesten.

Krigen har nå pågått siden 2022, og ser ikke ut til roe seg ned. Siden krigen startet har over ti tusen sivile dødd, og 6,5 millioner flyktninger fra Ukraina er registrert globalt. Ukraina har ligget på defensiven de siste månedene, dette skyldes mangelen på soldater, ammunisjon, utbygd forsvarslinje og luftforsvar.

Selv med den nye støttepakken på 61 milliarder kroner fra USA vil Ukraina trenge mer støtte for å sikre langsiktig kontroll på krigen.

Bjørn Berge, visegeneralsekretær for Europarådet.

Bjørn Berge, visegeneralsekretær for Europarådet.

Det er flere i Europarådet som fremhever hvor viktig denne krigen er for demokratiet i Europa. Visegeneralsekretær for Europarådet Bjørn Berge sa i sitt foredrag:

- Mange av oss kunne ikke gripe det demokratiske forfallet og undertrykkelsen under den russiske ledelsen.

Han sa at soldatene i Ukraina sloss for Europe og demokratiet, og at de trenger mer luftforsvar, økonomisk og humanitær støtte. Han la til at det må etableres en ny internasjonal domstol på aggresjonshandlinger.

Viktor Yushchenko beskriver Putin som en internasjonal krigsforbryter, og understreker at så lenge det er soldater i Ukraina vil det ikke være mulig å diskutere fred.

Nøkkelord