Sørnett

Barnebokprofil fra Vennesla blant topp ti

Forfatter Ole Kristian Løyning (38) Foto: privat (Kari Løyning)

Forfatter Ole Kristian Løyning (38) Foto: privat (Kari Løyning)

Ole Kristian Løyning (38) er barnebokforfatter fra Vennesla. Han oppdaget noe uventet i det han besøkte Norli sin nettside.

Publisert:

Løyning sin bok «Min venn, piraten» lå nemlig blant topp ti listen for barnebøker. Forfatteren forteller at det er en stor ære å se at boka er på toppen av Norlis topp ti liste i landet.

- Det er bare en ukes tid siden lanseringen, så dette er stor stas, forteller den tilfredsstilte forfatteren til Sørnett.

16. januar i år ble «Min venn, piraten» utgitt av Løyning. Dette er en bok med form som roman, og som har vektlagt humor som en stor del av boken. Førsteopplaget er på ca. 3000 bøker og mesteparten er allerede solgt. Forfatteren har skrevet to barnebøker tidligere i sin karriere, og den våraktuelle boken «Min venn, piraten» har vært et pågående prosjekt for Løyning i to år.

«Min venn, piraten» er en røverhistorie med gode karakterer og proppfull av humor.

- Når jeg skriver liker jeg godt å sette temmelig forskjellige folk sammen i håpløse situasjoner der de er nødt til å forholde seg til hverandre – om de vil eller ikke. Jeg liker også å skrive om personer som av en eller annen grunn har kjørt seg fast i livet og som strever med å få hverdagen til å gå rundt. Min venn, Piraten» er en bok der håp, mot og viljestyrke er bærende elementer – alt pakket inn i en ramme av lun humor som underbygger den sannhet at livet er et høyst usikkert prosjekt, har Ole Kristian Løyning tidligere opplyst til Bok365.no

 

[img205207_2LM]

Den populære barneboken har vist seg å vekke interesse hos mange lesere på tvers av landet.

- Hva var det som fikk deg til å skrive denne boken?

- Jeg hadde lyst å sette to ganske så forskjellige typer i en situasjon der de er nødt til å forholde seg til hverandre. Så jeg lagde en «hva-om-situasjon» der en gammel sjøulk får i oppgave å ta seg av en gutt som nettopp har mistet foreldrene i en bilulykke. Seileren er grandonkelen til tolvåringen, men hvem som er mest ansvarlig av de to er høyst usikkert. Med sin særegne levemåte og noe gammeldagse syn på verden, går den gamle bare under navnet Piraten. Resultatet er blitt ei spennende og samtidig morsom bok, samtidig er den preget av alvorlige tema som død og sorg  som må løses ved hjelp av samhold, mot,                                                    omtanke og innimellom en porsjon eller to galgenhumor,                                                  forteller forfatteren.

Han forteller videre at favorittkarakteren hans sannsynligvis er «Båtsmann». Han sier at han er en artig skrue som dukker opp etter hvert i historien. Skriving startet som en hobby for Løyning for fem-seks år siden, men at det nå har blitt noe langt mer enn en hobby og det er noe han syntes er kjempespennende. Han forteller videre at han allerede er i gang med nye prosjekter.

[img205207_3RS]

- Hvilke barnebøker og forfattere likte du som barn?

- Jeg er oppvokst med Ole Lund Kirkegaard og Roald Dahl i bokhylla. Dette er forfattere som jeg både ser opp til, og som er en fryd å lese. Og de har nok inspirert meg, ja. Dessuten elsker jeg å skrive, og det er fantastisk det å kunne lage sine egne verdener og skape spennende og morsomme situasjoner. Jeg liker også Vesle Virgil og andre bøker av Ole Lund Kirkegaard. Og ellers er jeg veldig glad i Erlend Loes bøker om truckføreren «Kurt», forteller Løyning.

Løyning er utdannet allmennlærer og jobber til daglig som lærer ved Vennesla skole.

-I jobben som lærer leser jeg en del for elevene og da oppdager man jo en del artige bøker. Det var vel det som vekket min interesse for akkurat barnebøker. Liker veldig godt nettopp å skrive for barn, men jeg prøver alltid å skrive «på flere plan», altså at for eksempel humor treffer både den som leser og barnet du leser for, forteller lærer og forfatter Løyning.

Den lokale bokhandleren Henning Ross Vestavik (52) på Norli forteller at det er veldig viktig å ha lokale forfattere.

- Folk liker jo lokale bøker både når det gjelder dokumentar og romanbøker, opplyser Vestavik.

For å markedsføre lokale forfattere går det i mest sosiale medier.

- Vi er jo en kjede med 180 butikker, så boken blir markedsført via kjeden. Det er noe som er bestemt sentralt, og de som blir markedsført der er jo blant de største forfatterne, forteller bokhandleren.