Sørnett

- Bikinifitness har sklidd ut

Tone Opheim, president i Norges Kroppsbygger og Fitnessforbund. Foto: Tone Opheim

Tone Opheim, president i Norges Kroppsbygger og Fitnessforbund. Foto: Tone Opheim

Syltynne, radmagre jenter og muskuløse kroppsbyggere konkurrerer mot hverandre. Tone Opheim, president i Norges Kroppsbygger og Fitnessforbund, mener bikinifitness mangler klare retningslinjer.

Publisert:

Bikinifitness ble introdusert i Norge i 2011. Utøveren skal ha en godt balansert og velproporsjonert kropp med fine linjer, samt at kroppens sunne utseende vurderes. I tillegg vil dommerne vurdere hår og skjønnhet, samt utøverens individuelle fremføring på scenen med fokus på selvtillit, utstråling, eleganse og ynde.

- Det var i utgangspunktet ment å være et alternativ for de damene som liker å holde seg i god form, men som ikke har så fremtredende muskler som jentene i de andre kategoriene som for eksempel womens physique, sier Tone Opheim, president i Norges Kroppsbygger og Fitnessforbund.

 

Sunne og friske jenter er idealet

På 1950-tallet het det kroppsbygging for både menn og kvinner. Etterhvert utviklet det seg uvirkelige mål innen miljøene, hvor svært muskuløse, mannlige kvinnekropper ble det vanlige synet blant kvinnelige kroppsbyggere. For å prøve å snu trenden ble det startet flere kategorier innen kroppsbygging og fitness, blant annet bikinifitness.

-Dette har blitt en svært populær kategori de siste årene, og formen jentene er i varirer veldig. Jeg blir faktisk litt oppgitt fordi det ser ut som at noen tror de kan trene noen måneder, hive seg på en slankekur og så stille i bikinifitness. Folk har for dårlig tid, sier Tone Opheim, og understreker at bikinifitness ikke er for alle. Selv om tanken bak bikinifitness var å opprette en litt lettere kategori, legger Opheim vekt på at det fortsatt dreier seg om kroppsbygging og fitness.

Idealet er ei sunn jente som er nærmest såkalt sceneform året rundt:

- Selvfølgelig vil de fleste utøverne defineres før en konkurranse, også innen bikinifitness, men rund, fast, sunn, fresh og sporty er ord som beskriver vinnerne. Markerte ribbein tyder på trening over en for kort periode, og for lite mat, sier Opheim.

Når utøverne defineres eller "deffer" er de på en diett som skal fremheve kroppen på best mulig måte.

Å bygge en sunn kropp er avhengig av riktig og nok mat, i tillegg til riktig trening.

Hun håper at flere av jentene som vurderer bikinifitness tenker seg om før de melder seg på en konkurranse.Tone Opheim sier hun vil diskutere reglementet for bikinifitness med både nasjonale og internasjonale kroppsbyggerforbund. Forhåpentligvis vil de komme frem tydeligere retningslinjer og strengere krav for hva som gjelder for bikinifitness-utøvere.

Du kan lese gjeldende reglement for bikinifitness her.

 

[img133156_2RS]

Mangler rammer

Charlotte Lidahl (Team Elite) fra Kristiansand stilte i bikinifitness under Norway Open 19.-20. september. Hun er enig med Tone Opheim:

-  Jeg synes noen av de som stilte sammen med meg burde vært i en klasse høyere. Og noen av de var kanskje litt for tynne. Det er veldig stor forskjell. Det kommer veldig an på hva slags coach du har, og hva de mener er sunt, i tillegg til hva man selv vil. Det er ikke lenger et tydelig klasseskille.

 Charlotte Lidahl har bestemt seg for å stille i athletic fitness i 2017, og skal ikke lenger fokusere på bikinifitness.

I videoen under kan du se hvorfor hun tok dette valget.

[youtube]https://youtu.be/VcrOWwzrR1U[/youtube]