Sørnett

Bjørkepollen treffer allergikere hardere i år

Bjørkepollen i full sving.
 Foto: Joachim Egge

Bjørkepollen i full sving. Foto: Joachim Egge

Ny rapport utgitt forrige uke viser at allergikere har en tøffere pollensesong i vente.

Publisert:

Sol og varme nærmer seg for fullt på Sørlandet, og med det pollensesongen. Den 11. mai forrige uke ble det rapportert av pollenanalytiker Hallvard Ramfjord ved NTNU at det var en forventning av kraftigere pollen enn fjoråret.

Hallvard Ramfjord ved NTNU.
 Foto: Privat

Hallvard Ramfjord ved NTNU. Foto: Privat

På spørsmål om hva årsaken til en kraftigere pollensesong var i år svarer han at det henger mye sammen med at bjørkepollen har en større produksjon enn de andre typene har.

- Bjørk finner man jo overalt, i flere typer former og er den typen som produserer best, forklarer Ramfjord.

Videre forteller han at trær med rakla som man finner blant annet på bjørk, hassel og andre typer er en vesentlig viktig faktor. Rakle er tilpasset vindpollinering og bidrar til økt pollenspredning.

Samtidig så forklarer han at pollen flyr bedre i lufta med tanke på all vinden som er ved kysten. Dette vil ha en større effekt på eksempelvis Kristiansand. Videre forklarer han at det ikke nødvendigvis er noe større forskjell fra i fjor.

- Det er ikke noe voldsomt mye mer pollen enn i fjor men man merker den absolutt ja, forteller Ramfjord.

Pollenanalytiker Ramfjord anbefaler folk med pollenallergi om å følge med på pollenvarsel. Han legger til at man i tillegg bør sjekke områder man skal reise til. Ramfjord legger til at fjellreiser er aktuelt for allergikere ettersom det ikke er sesong for pollen i fjellområdene. For bjørkepollenallergikere nærmer sesongen seg snart slutt, og spår at rundt slutten av mai vil det være rolig fremover før gresspollen slår til i starten av juni.

Apotek 1 ved Grim en overskyet vårdag.
 Foto: Joachim Egge

Apotek 1 ved Grim en overskyet vårdag. Foto: Joachim Egge

Farmasøyt Mari Andersen (25) på Apotek 1 ved Grim forteller at de har merket en meget stor interesse for allergimedisiner.

- Ja, vi har merket mange henvendelser i forkant og forventet ikke like mye, forklarer Andersen.

Årsaken til dette er at flere allergikere har merket flere symptomer, og på grunn av den kraftige forskjellen fra i fjor er merkbart for de fleste.

Nøkkelord