Sørnett

Bli med inn i Jan Freuchen’s elektrifiserte sokkel

Tre av tingene som preget Freuchens barndom Foto: Petter Østby

Tre av tingene som preget Freuchens barndom Foto: Petter Østby

-Jeg ønsker å skape et trygt spillerom for fantasien, sier kunstner Jan Freuchen

Publisert:

Kristiansand kunsthall har de siste to månedene holdt åpent for alle som vil titte på Jan Freuchen nyeste utstilling.  Kunsten bærer preg av en oppvekst i et raskt utviklende teknologisk samfunn på 80 og 90 tallet.

-Det er noe veldig innbydende ved Jan Freuchens kunst. Den inviterer til samtale. Den stiller seg ikke på sokkel. Underfundig nok dras sokkelen inn i tittelen, og kunsten ned i sokkelen. Men hvorfor er sokkelen elektrifisert? (...) I verket "Tenkerne" er ulike kulturers tenksomme typer nitid gjenskapt i bronse. De stammer fra forskjellige kontinenter og flere tidsperioder, men nå sitter de her, nedsunket i tankefylde på sokler av pizzakartonger: Her kan vi snakke. Her spennes det ut, hele dette tidsrommet som denne utstillingen sokler seg under, med en elektrisitet som likner mer på nerveimpulser enn på den som legges i kabler, skriver Øyvind Berg i utstillingsessayet Samtalekunst i 3H til Kristiansand kunsthalls hjemmesider. Hentet fra Kristiansand Kunsthall.

[img234590_2LM]

Freuchen som selv har vokst opp i kristiansand og kunsten bærer noe preg av oppvekst i sentralt bibelbeltet ved siden av de teknologiske innspillende. På de to månedene kunstutstillingen har vært åpen har han solgt flere verker.

 

 

 

 

[img234590_3RM]

-Det er viktig for meg at betrakteren blir stimulert til å bruke sin egen fantasi og assisasjoner i møte med kunsten. Det er i hvert fall en slikt åpent kunstutrykk jeg setter størst pris på å se slelv, sier Jan Freuchen foran et av sine kunstverk som tidligere i uken ble tolket som blandt annet et juletre og romskip av en lokal tredjeklasse.

 

Jeg skulle gjerne ha brukt penger her selv. Dette er tredje gangen jeg ser på utstillingen og jeg får en ny favoritt hver gang jeg er her, sier Tina Mersland som var på omvisningen med venninnen Anne Kristine Kator.