Sørnett

Boligprisene øker

-Økningen kommer til å avta

Jøran Flakk
 Foto: Krogsveen

Jøran Flakk Foto: Krogsveen

Jøran Flokk er megler hos Krogsveen i Kristiansand og mener unge bør komme seg inn på boligmarkedet så fort de har muligheten.

Publisert:

Jøran Flakk
 Foto: Krogsveen

Jøran Flakk Foto: Krogsveen

Hva er grunnen til at prisen på boliger øker?

- Det er vanskelig å gi en spesifikk grunn til at prisene øker. Man skulle tro at når renta er høy og kjøpekraften er dårlig skulle prisøkningen avtatt. Store forskjeller mellom ny utbygging og bruktboliger på markedet kan være en faktor for at prisen stiger. Lite utbygging presser de nye boligene over i brukt markedet og dette presser også prisene oppover. Kristiansand har den største prisstigningen om dagen på boliger og det er ikke like lett for de unge å komme seg inn på markedet legger han til.

Kommer prisene til å fortsette å øke?

Flokk forteller at han kun kan svare hva han tror fordi det er veldig vanskelig å spå boligmarkedets fremtid. - Jeg tror vi kan se en renteøkning til og da kommer kjøperne til å merke det veldig å prisene blir for høye. Etter dette kommer prisveksten til å avta. Fremover blir det billigere strøm og flere kommer til å ta opp lån.

Hva tenker du om at det er vanskelig for unge å komme inn på bolig markedet?

- Det er leit å trist. Det burde gå an å fikse en ordning for de unge. Det er noe for eksempel kommunen kunne bidratt med. De kunne for eksempel bidratt med ett utbyggingsprosjekt spesifikt for de unge. De unge trenger som oftest bare ett sted å bo ikke noe råstort eller veldig fint , men ett veldig enkelt sted. Jeg syntes det blir et litt unødvendig klasse skille forteller Flokk.

Har du noen tips til de unge for fremtiden?

- Tipsene jeg kan gi er å komme seg inn så fort det er mulig. Betal ned gjelden din så fort som mulig og Ikke vær kravstor når det kommer til valg av bolig.

Lasse Olsen (24)
 Foto: Privat

Lasse Olsen (24) Foto: Privat

Lasse Olsen (24)

Hva syntes du om prisene på boliger om dagen?

- Jeg syntes prisene er for altfor høye nå. Det er vanskelig for meg å komme meg inn på markedet. jeg har jobb, men flere utgifter akkurat nå til at jeg klarer å spare så veldig mye. I hvert fall ikke nok til å kjøpe bolig eller ta opp lån til det. Olsen forteller at han mener det bør skje noe. Det burde vært en løsning for oss som ikke har mulighet til å komme oss inn forteller han.

Olsen forteller at han liker forslaget til Jøran angående utbygging. Om for eksempel kommunen hadde fått til ett slikt prosjekt hadde det blitt letter for oss unge å komme inn på markedet. -Jeg ville hvert fall slått til på ett slikt tilbud det hadde vært fint. Olsen legger til at han håper Flokk har rett i at økningen avtar.