Tips oss:
Tips
38 14 51 30
Kontakt
Brennmanet Foto: Havforskningsinstituttet
Økningen av temperaturen i havet kan føre til at de røde brennmanetene forsvinner, problemet er at det varme vannet tiltrekker seg de blå brennmanetene. Havforskningsinstituttet oppfordrer folk til å sende inn bilde når de ser brennmaneter i sommer.
Martin Andreas Hellesund Sæle
Publisert: 16.05.2025 kl 14:33
- Den røde brennmaneten som er vanlig her, har ikke vist noe økning. Tvert imot kan det se ut som det blir færre, sier Tone Falkenhaug, forsker ved Havforskningsinstituttet.
Tone Falkenhaug Foto: Havforskningsinstituttet
Ifølge Havforskningsinstituttet trives ikke de røde brennmanetene i temperaturer over 20 grader. Da trekker de seg ned i dypet hvor det er en kaldere temperatur, noe som kan få folk til å tro at manetene har forsvunnet. Men med oppstrømming fra dypere vann og fralandsvind, kan det sende brennmanetene opp igjen og fylle badestrendene.
To ivrige badere i Kristiansand, Oliver Syvertsen og Emil Jonassen, føler også at teorien fra Falkenhaug stemmer.
- Jeg ser jo en del brennmaneter, men ikke så mye som tidligere år. Jeg føler egentlig det blir mindre og mindre, sier Jonassen.
Bystranden Foto: Martin Sæle
Den blå brennmaneten hadde allerede i fjor en oppblomstring langs og i en artikkel fra Havforskningsinstituttet ble det observert over 500 blå brennmaneter i fjor. Forskjellen mellom de to brennmanetene, annet en fargen, er at den blå brennmaneten er mindre og har færre brenntråer en de røde. Ellers er de veldig like og giftstoffet i de to manetene er like.
Tone Falkehaug sier at de i Havforskningsinstituttet ikke overvåker kystlinjen i Norge og har dermed litt dårlig data til å si hvordan situasjonen langs kysten er. Derfor trenger de hjelp av folk til å registrere funnene de gjør i løpet av året og spesielt sommerstid for å kunne gi best mulig informasjon tilbake.
- Alle rapportering som blir gjort kommer inn i et kart som alle kan gå inn i hvor og når det er observert maneter.
Foto: Havforskningsinstituttet
På nettsiden DugnadForHavet.no kan alle gå inn og legge ved et bilde, posisjonen de er og litt om hva de fant. Disse funnene kan man i etterkant se på et kart som også ligger på nettsiden.