Sørnett

- Det ble mer en koselig greie, enn en vill feiring

Ragnhild Holm og Kaia Syversen. Foto: Hanne Siri Midtlyng

Ragnhild Holm og Kaia Syversen. Foto: Hanne Siri Midtlyng

2020 har vært og forblir et annerledes år på grunn av coronaviruset. En av tingene som ble preget av viruset, er russetiden. Kaia Syversen (18) og Ragnhild Holm (19) er begge russ i år, og de synes de fikk en verdig russetid, til tross for omstendighetene.

Publisert:

Holm sier hun hadde høye forventninger til russetiden, og at hun hadde sett for seg en del festing. Jentene hadde i tillegg kjøpt billett til både Landstreff Fredriksten og Landstreff Stavanger, som da ble avlyst. Begge jentene er i russegruppe med 15 andre jenter, og de har verken van eller buss.

- Vi skulle leie partytelt, vi hadde kjøpt inn veldig store høyttalere og vi skulle feste på vår egen måte. Men det ble jo sånn at vi kun kunne være fem og fem sammen, så vi splitta oss opp i små grupper og roterte litt på hvem vi festet med.

Opplevde dere at medrussen deres fulgte alle tiltak?
- Ja, de fleste av oss gjorde det. Bussene begynte ikke å rulle før de fikk være 20. De fleste bussene begynte å rulle rett før 17. mai, også skal de fortsette nå ut juni. De har jo brukt helt sykt mye penger på det, så de vil jo få brukt bussen så mye som planlagt.

Russejentene forteller at de russegruppene som brøt regler og tiltak, ble hengt ut på sosiale medier. Det provoserte de at noen bestemte seg for å drite i resten av samfunnet for å få den russetiden de hadde lengtet lenge etter.

Føler dere at dere fikk forståelse fra resten av samfunnet?
- Både ja og nei. Vi fikk mye skryt i mediene, fordi vi var flinke til å ta hensyn og å rydde etter oss og sånt. Men jeg følte også at vi fikk stygge blikk så fort vi tok på oss dressen. Ingen av oss ville gå med dressen offentlig, fordi vi følte at andre så veldig ned på oss. Vi kvia oss for å bruke russedressen de første dagene, så da ble den heller hjemme.

Jentene sier at de festet mest mot slutten av feiringen, da de ikke fikk være flere enn fem før det.

- Det ble mer en koselig greie, enn en vill feiring. Vi hadde jo russefeiring uten å gå på skolen, så det ble jo ikke det vi hadde sett for oss med å komme slitne på skolen fordi vi hadde vært ute å festa dagen før. Denne perioden med nettskole har egentlig føltes ut som en evig lang langhelg, og da forsvinner jo litt av moroa og spenningen med å være ute hele natta og feste på hverdager, sier Holm.

På et helt annet sted i livet
Det var det snakk om at årets russ kunne feire med neste års kull i 2021. Det forslaget ble ikke tatt godt i mot av russen. Landstreff Fredriksten er det årlige arrangementet som kickstarter russetiden i slutten av april. De har gått ut med tilbud om refusjon eller ny billett til neste års landstreff.

- Det ville jeg ikke. Da ville jeg heller droppe russetiden. Det blir for det første veldig mange mennesker på et sted, også hadde det jo ikke blitt vår russetid. Neste år studerer jo mange av oss, og vi alle er på et helt annet sted i livet. så det hadde blitt veldig rart om vi plutselig skulle vært russ da, sier Syversen.

[img210740_2LF]

Til tross for dressen og de store smilene, sier jentene at de ikke var så opptatt av russetiden. Det viktigste for de var å få avsluttet 13 års skolegang med sin vennegjeng før alle drar hvert til sitt. Det fikk de, og de er veldig fornøyde.