Tips oss:
Tips
38 14 51 30
Kontakt
Sigmund Augland Nordal (58) og Kjetil Arthur Sønderland (55) Foto: Thea Solum
Har mottatt 70 000 kr av kulturminnefondet for å restaurere gammel bakerovn.
Thea Solum
Publisert: 04.02.2025 kl 12:15
Sist oppdatert: 04.02.2025 kl 15:48
Sigmund Augland Nordal (58) og Kjetil Arthur Sønderland (55) er i gang med å bake brød i den gamle bakerovnen.
-Vi er fortsatt i oppstart fasen, sier Nordal.
I dag skal det bakes brød i bakerovnen og deigen har allerede ligget til kald heving i 16 timer. Først må det fyres, og ovnen må varmes opp til rundt 400 grader, forteller de. Det er kun granved som kan bli brukt til fyring.
Bakerovnen Foto: Thea Solum
Mens ovnen blir varm, knar Nordal og Sønderland deigen, og former brødene.
Nordal og Sønderland som knar deigen Foto: Thea Solum
Bakerovnen dateres til mellom år 1700-1800, og er lokalisert på Nordland sin går i Augland. Nordal fikk et innspill fra en profesjonell baker at han kunne søke støtte til å restaurere bakerovnen, da den har minnekulturverdi. -Dette må undersøkes nærmere, tenkte han.
Kulturminnefondet skrudd fast på bakerovnen Foto: Thea Solum
Dermed fikk han tildelt 70 000 kr fra kulturminnefondet. Kulturminnefondet er en statlig ordning som jobber for å tildele støtte til restaurering og bevaring av kulturminner, men også bygninger med historisk verdi. Nordal tok deretter kontakt med arkitekt Eystein Greibrokk, og sammen med kompis Sønderland, startet de restaureringen i mai 2024 og ble ferdige i november. Den totale kostnaden kom på 180 000, men han fikk også 20 000 kr i støtte fra Agder Fylkeskommune. De resterende 90 000 har han selv spyttet inn med.
For å bevare det originale utseende, har lokale steiner og leire nedi skråningen på gården blitt gravd opp og brukt. -Det finns ikke så mye som et støv av betong her, sier Nordal. -Det er kjempe bærekraftig, legger Sønderland til.
Alt kull og glør blir fjernet Foto: Thea Solum
Når ovnen er varm nok, må de fjerne alt av kull og glør.
Ovnen er klar og brødene blir puttet inn Foto: Thea Solum
Brødene kan så settes inn i ovnen.
Når spurt om motivasjonen til å starte restaureringen svarer Nordal, at det er interessen for å bevare eiendommen det koker ned til, men også å holde på med noe gøy. Han sier også at han har en interesse for matlaging og verdsetter egenskapen i å kunne være selvforsynt.
Etter ca. 40 minutter er brødene klare til å tas ut. Lukten av nybakt brød fyller rommet.
De kutter opp det rykende ferske brødet, og smører på med smør og hjemmelagd honning.
Brødet blir smørt med smør og hjemmelaget honning Foto: Thea Solum
Begge er kjempefornøyde med resultatet. -Det er et mesterverk av en ovn, det er helt sykt, sier Sønderland.
Kutter opp brødet Foto: Thea Solum
Videre forteller de at de har vært i kontakt med en del mennesker som ønsker å ha bakingen som aktivitet. Nordal og Sønderland har sammen laget en organisasjon med navn «Fram og tilbake», med fokus på mennesker og natur. De har opprettet hytter og teltplasser og håper på å ha baking som aktivitet, knyttet opp mot mennesker som faller utenfor i samfunnet. De ønsker også å kunne lage mat fra andre land i ovnen slik at de kan binne sammen kulturer. -Kultur er jo bærekraftig og viktig for hvordan mennesker utvikler oss, sier Sønderland.
Foto: Thea Solum
-Baking veldig sosialt, og skaper et engasjement. Det er også veldig lavterskel forteller Nordal.
De forteller at 2025 blir et år de kommer til å ha en del startsmessig aktiviteter.
Klikk på et nøkkelord for å vise andre relevante artikler.
JEJUNE med rykende fersk debutskive: