Tips oss:
Tips
38 14 51 30
Kontakt
Olav Hoel er er mer avslappet sammen med venner og familie - og stammer mindre med de. Slik er det ikke for alle. Enkelte stammer mer hjemme fordi de ikke tenker på forskjellige teknikker for å unngå stamming. Foto: Katrine Eide
Olav Hoel på 22 år er en av mange som siden barndommen har hatt talevansker. Han møter få begrensninger i hverdagen, men merker at han stammer mer når han er stresset.
Katrine Eide
Publisert: 22.10.2012 kl 20:00
Olav opplever også at folk ikke tør å spørre han om å gjenta, om de ikke forstår hva han sier. Selv tror han det kan være fordi folk er redde for å bry ham. Likevel vil samfunnsfagstudenten mye heller repetere seg selv, enn å høre folk svare: «Å, ja!» - for like etterpå å gjennomskue at de ikke har fått med seg hva han snakker om. Olav fullførte i vår journalistutdanningen ved Mediehøgskolen Gimlekollen.
Stamming er kjent for å kunne påvirke samvær med andre mennesker fordi den kommunikative delen er så vesentlig. Olav lar ikke stammingen stoppe ham. Han prater med de han vil, når han vil.
- Hvis det er noen jeg føler jeg skulle sagt noe til. Så sier jeg det. Det er det samme om det er en butikkdame eller klassekamerat. I diskusjoner i klassen pleier han ikke å rekke opp hånden.
- Da kan jeg risikere at det blir stille et par sekunder før jeg får frem noe! Det er bedre å bare «buse» ut med det når det er ledig, og jeg er klar, smiler han.
Han oppfordrer folk til å ikke fullføre setningen til de som stammer.
- Noen ganger stopper det litt opp, det blir stille- og da vil jeg gjerne fullføre selv. Som regel tar også den andre feil av ordet jeg har tenkt å si uansett, sier Olav engasjert.
Behold øyekontakten
Logopedene Eli Tendeland og Ottar Wik ,ved Kongsgård skolesenter, forteller at det er to hovedområder man jobber med i forhold til stamming. Gjennom å snakke om følelsene og tankene rundt sin egen stamming og lære seg å akseptere den, skaper det mindre prestasjonsangst og stress. På det andre området jobber de med den tekniske delen av taleflytproblematikken, gjennom forskjellige pusteteknikker o.l. Logopedene understreker at de to områdene henger sammen. Angsten for å stamme kan nesten være et større problem enn selve stammingen. Slik kan det dannes en ond sirkel. På den andre side er det enkelte som jobber teknisk for å stamme mindre ute blandt folk, mens de hjemme slapper mer av, og dermed stammer mer forteller Tendeland.
- Behold øyekontakt når du prater med folk som stammer. På den måten viser du at du ikke er brydd og har tid til å vente, oppfordrer Wik.
For lite logopeder
[img74040_2RM]
Det er generelt vanskeligere å bli henvist til logoped nå enn for noen år tilbake - fordi NAV har kuttet ned støtteordningene. I grunnskolen klarer heller ikke alle lærere å fange opp elever som trenger logoped, mener Bjørn Olav Grønbeck, leder for NIFS, Norsk interesseforening for stamming.
NIFS er en organisasjon for personer som stammer, pårørende og logopeder. De har nasjonale treff, fagseminarer og konferanser. Grønbeck mener at behandlingstilbudet er dårlig, fordi mange kommuner ikke prioriterer logopeder, og at de som stammer da ikke blir kartlagt på rett måte. Han har selv ikke fått med seg noen markeringer av dagen i dag, men understreker at det har vært litt å finne i lokale medier omkring.