Sørnett

- Det har tatt helt av

Kristiansand Folkebibliotek opplever kjempesuksess med spill-utleie. FOTO: Patrick Engelberg

Kristiansand Folkebibliotek opplever kjempesuksess med spill-utleie. FOTO: Patrick Engelberg

- Imponerende at spillene ikke er utslitt, forteller Marte Thorkildsen, ansatt i Bibliotekets barne - og ungdomsavdeling, om utleie-tallene.

Publisert:

Kristiansand folkebibliotek innførte i fjor høst en ny ordning hvor lånerne kunne leie tv-spill og spille dem på bibliotekets spillkonsoler, Wii og Playstation 3, i barne -  og ungdomsavdelingen. Ett år senere viser tallene at spillene til sammen har blitt utlånt godt over 600 ganger - altså 600 timer med tv-spilling i biblioteket. Ordningen har med andre ord vært en kjempesuksess.

-  Det har jo bare tatt helt av. Lange køer, de spiller og har det kjempegøy - og det er jo veldig bra. Blir litt ivrig og høylytt av og til, men det går som regel greit, smiler Marthe Torkildsen. Hun jobber i bibliotekets barne - og ungdomsavdeling, og kan fortelle at fotballspill-serien Fifa er den klare vinneren når det gjelder hva som blir utlånt mest.

[img46335_2LM]

Fifa-feber

- Det går stort sett mest i Fifa. Litt bilspill, litt utlån av kampsportspillet Tekken. Jeg er imponert over at Fifa 2011 holdt ut og at spillet fortsatt fungerer, uten at vi er blitt nødt til å erstatte det.

[img46335_3RM]

Og hun er nok imponert med god grunn. Alene har 2011-versjonen av Fifa blitt utlånt i 434 timer siden de tok det inn i november i fjor, mens splitter nye Fifa 2012, som ble sluppet 29. september, til sammenlikning allerede er oppe i 42 timer. Men det har også sammenheng med noe annet:

- Playstation 3-en er mest populær, men det kommer mest av faste gjenger som er her nesten hver dag. Og de er jo her fra skoleslutt til vi stenger klokken syv om kvelden, da må vi nesten hive dem ut. Da har de jo holdt på i fire timer eller noe sånt. Dessuten er det jo én time per låner, men når de er en gjeng på for eksempel syv personer, så kan de jo bytte på hvem som låner mellom seg. Vi prøver selvsagt å passe på at det byttes på likt. Stort sett er det to-tre forskjellige gjenger med gutter som spiller. Og det er gutter, lite jenter, forteller Torkildsen, som legger til at det er disse gjengene som er årsaken bak det store Fifa-forbruket, men de er på ingen måte de eneste lånerne:

- De yngre spiller gjerne Wii. Der blir det mye Mario Kart eller Wii Sports, kan Torkildsen bekrefte.

[img46335_4LM]

Spill er kultur

Innkjøpet av spill til utleie var i forbindelse med fjorårets "Nordisk spilldag" på biblioteket, deretter ble det bestemt at dette var en ordning biblioteket skulle beholde.

-   Det er jo litt gøy, da, at vi får inn litt ting for den yngre garde. At ikke biblioteket bare er av den traurige, gamle klassen hvor det kun leses bøker og er stille. Vi må jo oppdatere oss vi også. Det er viktig, fordi biblioteket blir det sosiale møtestedet - som vi gjerne vil være. Og kanskje noen fra den yngre generasjon lokkes til å låne bøker. Så det kan være en vei inn i biblioteket, egentlig. For “ikke-brukere”, forteller Torkildsen.

Anvarlig for "Nordisk spilldag" på biblioteket nå 12. november, Espen Halvorsen, var også enig i dette da Sørnett spurte i forbindelse med arrangementet:

- Spill er kultur, for å si det rett ut. Biblioteket er jo tradisjonelt noe en forbinder med noe gammeldags. Bøker, og eldre folk som sitter og leser avisen. Men her på biblioteket har de satset på litt moderne kultur. Film, spill, musikk, og jeg vil si vi er forholdsvis oppegående på disse områdene, kanskje mer enn andre biblioteker i Norge. Vi har en aktiv ungdomsavdeling, et godt tilbud til ungdommen, og for å få et godt tilbud til ungdommen så mådu også satse på det som faktisk er ungdomskultur innenfor media. På biblioteket skal vi representere kulturen for alle aldersgruppene, fortalte Halvorsen.

- Så er det litt gøy for vår del, da, for noen må jo teste disse spillene, smiler Torkildsen.